Noul ministru al Justiţiei, întâlnire de urgenţă cu şeful CEDO

Catalin Predoiu
Catalin Predoiu (Epoch Times România)

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că va efectua în curând o vizită la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru a discuta cu preşedintele instituţiei despre creşterea infracţionalităţii din România şi despre “planurile pe care le avem pentru îmbunătăţirea condiţiilor din penitenciare”.

“O să mă deplasez la CEDO în curând. Voi lua legătura chiar astăzi cu cabinetul preşedintelui CEDO. Voi avea o întâlnire cu domnia sa. Voi putea da relaţii după ce voi avea această discuţie. […] Astăzi o să iau legătura cu dânsul, dacă nu-l găsesc azi, mâine dimineaţă, cel târziu mâine vom stabili când ne putem întâlni”, a precizat ministrul Justiţiei.

Întrebat dacă Guvernul Orban ar putea amâna asumarea răspunderii pe pachetul privind justiţia până când va avea loc întâlnirea de la CEDO, Predoiu a răspuns: “Nu, asumarea răspunderii nu se va face în funcţie de această vizită. Dimpotrivă, această vizită pe care o voi solicita preşedintelui CEDO este o consecinţă a asumării răspunderii”.

“Vom merge la CEDO ca să explicăm care este situaţia din România în legătură cu creşterea infracţionalităţii, care este situaţia cu planurile pe care le avem pentru îmbunătăţirea condiţiilor din penitenciare”, a explicat ministrul Justiţiei.

În ceea ce priveşte Secţia Specială, Predoiu a afirmat că “noi am făcut o consultare în rândul magistraţilor, aşteptăm în continuare rezultate şi după aceea, după ce eventual se alege noul preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, vom discuta şi în CSM despre această chestiune”.

“Astăzi, la şedinţă nu s-a decis nimic în acest sens tocmai pentru faptul că nu avem încă o consultare încheiată şi nu avem un punct de vedere al CSM. Pe cele trei măsuri pe care le vom supune Parlamentului spre adoptare prin asumarea răspunderii pentru prorogare, aşa cum a fost şi decizia PNL, pe cele trei măsuri deci avem un punct de vedere scris de la CSM că există acest acord”, a adăugat Predoiu.

De asemenea, Predoiu a reamintit că Ministerul Justiţiei va declanşa procedura de selecţie pentru funcţia de procuror general, procuror şef DNA, procuror şef DIICOT.

“Aşa cum am promis săptămâna trecută, astăzi, pe 2 decembrie, vom lansa acest concurs şi începând de mâine se pot face înscrierile, vom da şi un termen limită şi vom anunţa mai multe după-amiază”.

Reamintim că Guvernul Orban vrea să îşi angajeze răspunderea pe un pachet pe justiţie care vizează recursul compensatoriu (dacă nu e rezolvată problema în Parlament), prorogarea termenului de intrare în vigoare a pensionării anticipate a magistraţilor, prorogarea termenului de intrare în vigoare a prevederilor care cresc de la 2 la 4 ani vechimea necesară pentru intrarea în magistratură, precum şi prorogarea termenului de intrare în vigoare a prevederii care trece de la Complete de doi, la Complete de trei judecători.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne