Noua secţie specială pentru investigarea magistraţilor, "cosmetizată" de Comisia Iordache

Comisia Iordache a decis recent - înotând contra curentului din justiţie - înfiinţarea unei secţii speciale care să-i investigheze pe magistraţi, iar acum tocmai i-a acordat puteri sporite.
Florin Iordache
Florin Iordache (Mihut Savu / Epoch Times)
Andrei Pricopie
19.12.2017

Comisia specială privind legile Justiţiei prezidată de fostul ministru Florin Iordache a dat undă verde, marţi seară, unui amendament la legea privind organizarea judiciară potrivit căruia nou înfiinţata secţie specială de investigare a infracţiunilor comise de magistraţi primeşte puteri sporite.

Secţia specială pentru magistraţi, considerată de mulţi o posibilă nouă SIPA, cu alte cuvinte, un instrument de intimidare a procurorilor şi judecătorilor care nu sunt obedienţi, era abilitată iniţial să investigheze doar anumite tipuri de infracţiuni, însă acum aleşii i-au dat mână liberă şi au ridicat toate restricţiile.

"În cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se înfiinţează şi funcţionează Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie care are competenţa exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracţiunile săvârşite de judecători şi procurori, inclusiv judecătorii şi procurorii militari şi cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii", se arată în textul adoptat de Comisia Iordache.

Secţia va fi condusă de un procuror şef de secţie, care va avea şi un adjunct, aceştia urmând să fie numiţi în funcţii de plenul Consiliului Superior al Magistraturii.

Important de menţionat este că secţia îşi păstrează competenţa de urmărire penală şi atunci când, alături de magistraţii intraţi în vizor, sunt implicate şi alte persoane.

Eventualele conflicte de competenţă ar urma să fie soluţionate de către procurorul general.

Înfiinţarea acestei noi structuri a fost respinsă vehement de principalii actori din justiţie, precum şi de mii de judecători şi procurori.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor