“Norii” dansatori. Şi păsările pot dansa. (video)

Stol de grauri (YouTube)
A. D.
23.02.2015

Sute de grauri au oferit un spectacol de excepţie de zbor sincronizat pe cerul Israelului. Păsările au format un adevărat nor înaripat zburând în formaţie, într-un fel de dans uimitor.

Natura este de multe ori fascinantă şi ne oferă momente magnifice. Uneori este de ajuns să privim mai cu atenţie în jurul nostru sau să ridicăm ochii spre cer pentru a vedea un spectacol care ne fascinează şi ne uimeşte deopotrivă. Păsările văzduhului pot transforma un zbor într-un moment de artă.

Potrivit ornitologilor explicaţia pentru zborul sincronizat este că aceste păsări migratoare, graurii, caută hrană şi de asemenea, zborul în grup reprezintă şi un sistem de apărare împotriva păsărilor de pradă, care se feresc să atace un stol numeros.

Deşi astfel de fenomene sunt des întâlnite, demn de menţionat este că după o lungă absenţă de 20 de ani, graurii au început să se întoarcă în Israel începând cu anul 2012. Pentru un motiv necunoscut, numărul de păsări migratoare mici din Israel scăzuse dramatic şi nu mai puteau fi văzute pe cerul Israelului. Astăzi, sute de mii de grauri locuiesc în Israel, potrivit estimărilor ştiinţifice.

Pentru a realiza coordonarea lor extraordinară în zbor, stolurile de graur se comportă ca materialele metalice magnetizate, spun oamenii de ştiinţă.

Utilizând camere video şi programe de software care înregistrează traseul individual al păsărilor, oamenii de ştiinţă au analizat dinamica stolurilor de graur, spectaculoase prin modul în care îşi schimbă direcţia, într-o coordonare perfectă. Ei au arătat că schimbările de viteză ale unei singure păsări afectează viteza întregului stol, indiferent de distanţa dintre ele.

Cercetătorii nu au urmărit viteza, ci orientarea stolului, observând modul în care schimbarea de direcţie a unei singure păsări le afectează pe celelalte. Astfel, s-a observat că schimbarea direcţiei unei păsări nu îi afectează decât pe cei mai apropiaţi 7 vecini ai săi, indiferent de numărul de exemplare din stol. Dar fiecare din aceşti 7 grauri va afecta la rândul lor alţi 7 şi aşa mai departe, până când întregul stol se rearanjează pentru a ajunge pe traiectoria dorită.

Explicaţia, spun oamenii de ştiinţă, vine din partea studiilor de fizică asupra magnetismului. Schimbarea orientării momentului cinetic al particulelor (spin) atunci când metalul este magnetizat este similar reacţiei stolului.

Graurii sunt păsări uimitor de rapide şi uneori, la apus, se adună în grupuri de mari dimensiuni ca într-un adevărat ritual de zbor înainte de a merge la culcare.

Este uimitoare uniformitatea şi frumuseţea acestui balet maiestuos!

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră deFacebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor