Noile dezvăluiri privind starea de sănătate ale preşedintelui venezuelean, Hugo Chavez

Preşedintele venzuelean, Hugo Chavez. (JUAN BARRETO/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
24.01.2012

Preşedintele Venezuelei, Hugo Chavez, urma să fie tratat de cancer la Moscova, la sfârşitul lunii noiembrie, dar în ultimul moment el a decis să nu abandoneze ţara, de teamă ca lipsa lui să ducă la pierderea controlului asupra situaţiei politice. Acest lucru a dus la cronicizarea bolii sale: amânarea constantă a tratamentelor a agravat cancerul incurabil de care suferă, potrivit rapoartelor serviciilor de informaţii, care dezvăluie că lui Hugo Chavez i-a mai rămas doar un an de viaţă, notează marţi ziarul ABC.

Chavez a optat pentru 'un tratament menit să-l ţină în viaţă până la alegerile din 2012, decât să-i prelungească speranţa de viaţă', se arată într-un raport al echipei sale medicale, citat de serviciile secrete ale statului. În ultimul lor raport, din 12 ianuarie, medicii îi acordă preşedintelui între 9 şi 12 luni de viaţă. Prima sa intervenţie medicală din Cuba deja a avut loc cu mare întârziere, faţă de momentul în care i s-a detectat cancerul la prostată. Lucru care s-a întâmplat în ianuarie 2011, dar până în mai el nu şi-a găsit timp şi nici posibilitatea de a ascunde cele câteva săptămâni de şedere La Havana.

După ce medicii au stabilit că tumoarea s-a extins la oase şi colon, fără ca prima şedinţă de chimioterapie să fi dat rezultatele sperate, specialiştii i-au recomandat imediat o a două şedinţă. Dar Chavez nu a putut fi supus unei noi runde de chimioterapie decât în septembrie, amânând până în ultimul moment o nouă vizită în Cuba. Până la urmă, medicii ruşi care îl tratează au fost nevoiţi să se deplaseze în secret la Caracas. Între destinaţiile de tratament ale lui Chavez a fost luată în considerare şi Moscova. Chavez şi-a dat iniţial acordul, planificând o deplasare în Rusia în ultima săptămână a lunii noiembrie 2011, sub acoperirea unei vizite oficiale. Alte opţiuni erau să facă tratamentul în Cuba sau în Brazilia.

Dar preşedintele nu şi-a recunoscut oficial boala în primul moment şi a respins ideea abandonării ţării în vremuri delicate. Acest refuz de a urma la timp tratamentul a dus la cronicizarea bolii. 'Preferă tratamentele scurte care îi permit să rămână în funcţie', se arată în rapoartele medicale clasificate. Ceea ce explică de ce în ultimele săptămâni eforturile medicilor s-au concentrat pe a-i permite o mai mare activitate cu ajutorul analgezicelor şi stimulantelor'. O mare incertitudine. Este ceea ce a suscitat în Venezuela ştirea că lui Hugo Chavez i-a fi rămas cel mult un an de viaţă, dacă nu se supune unui tratament intensiv, potrivit rapoartelor medicale clasificate.

Venezuelenii se îndoiesc de agravarea bolii preşedintelui; mai ales când îl văd atât de robust. Chavez asigură, pe de altă parte, că s-a vindecat de cancer după ce s-a operat în Cuba în urmă cu şase luni. 'Insistenţa de a-l prezenta pe Chavez bolnav confirmă inexistenţa unor succesori', a declarat Diego Arria, unul din cei şase candidaţi care vor participa la alegerile primare ale opoziţiei din 12 februarie. Fostul membru în Consiliul de Securitate al ONU este de părere că boala preşedintelui presupune 'recunoaşterea unui proces montat de cultul personalităţii. Au fost cheltuiţi milioane de dolari cu zeificarea lui în detrimentul patrimoniului naţional', spune Arria.

Tomas Neira, profesor academician, susţine că recentele dezvăluiri privind agravarea bolii lui Chavez arată că 'alegerile au devenit un fel de drog pentru Chavez. Se crede mesianic şi indispensabil. Cu o boală gravă şi terminală ar trebui să se retragă din alegeri pentru că astfel face un mare rău Venezuelei'. În pofida rapoartelor medicale oficiale, venezuelenii ştiu puţin despre starea de sănătate a lui Chavez. Ştiu doar atât cât le spune preşedintele. Potrivit lui Carlos Blanco, fost preşedinte al Comisiei pentru Reformă a statului, boala lui Chavez a declanşat un întreg proces de negociere şi repoziţionare în rândurile 'chaviştilor' care văd cum se apropie sfârşitul procesului revoluţionar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor