Noi virusuri super complexe găsite în permafrost

Încălzirea globală aduce noi surprize: microorganisme şi virusuri gigantice ies la iveală în urma topirii stratului de „permafrost” din Siberia.
Virusul Pandora
Virusul Pandora (Science journal)

Încălzirea globală a condus la topirea stratului de „permafrost” - solul adesea mlăştinos, îngheţat de mii de ani, din Siberia, Groenlanda şi tundra canadiană.

Un rezultat al acestui proces – în afară de stricarea infrastructurii unor zone uriaşe, a fost dezgheţarea unui număr impresionant de microorganisme şi viruşi, care fuseseră îngheţaţi din vremuri imemoriale în solul siberian.

Nu este clar dacă strămoşii omului au fost loviţi de pandemii cauzate de aceste organisme.

Conform Sputnik, la o sută de metri adâncime în solul din jurul zonei de proastă reputaţie Kolima – unde a funcţionat, la Magadan, unul dintre cele mai dure lagăre de exterminare staliniste – a fost descoperit un organism a cărui vârstă a fost estimată la 30 de mii de ani, numit Mollivirus Sibericum - un virus gigantic, cu o mărime de 0,6 microni, a cărei patologie este complet necunoscută biologilor.

Virusurile descoperite recent în permafrost au o trăsătură comună – prezintă un număr impresionant de gene – din acest motiv sunt şi numite virusuri-gigant – având sute, sau chiar mii de gene (aşa cum este cazul virusului Pandora, cu dimensiuni „uriaşe” de 1 micron, descoperit în Australia, unde a ajuns infectând amibe).

Complexitatea "mega" sau "giga" virusurilor este deocamdată neexplicată de cercetători.

Faţă de aceste virusuri super-complexe din punct de vedere genetic, găsite în permafrost, virusurile moderne, cauzatoare de adevărate pandemii în istoria recentă, sunt mult mai simple genetic – având 10, 12, 14 gene - infamul virus HIV care cauzează SIDA având doar 10 gene.

Niciunul dintre virusurile care provin din permafrost nu sunt dăunătoare pentru animalele moderne, însă nu se ştie clar dacă acelaşi lucru ar fi valabil şi pentru oameni.

Cum regiunile din nordul globului continuă să se încălzească, activităţile de minerit şi exploatare a resurselor din zonă se vor intensifica, probabil. Astfel că se aşteaptă ca până la urmă, contactul oamenilor cu virusurile din solul siberian să fie notabil.

„Faptul că putem să avem o infecţie virală cu virusuri care ar fi aparţinut oamenilor de Neanderthal arată clar că teoria virusurilor eradicate este pur şi simplu greşită şi că ne dă o senzaţie falsă de siguranţă” a declarat prof. Chantal Abergal, citată de Sputnik.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură