Noi tensiuni după ce Japonia promite că va proteja Filipine în faţa Chinei

Soldaţi japonezi participă la un exerciţiu militar comun cu trupe americane şi filipineze în San Antonio, provincia filipineză Zambales, 6 octombrie 2018
Soldaţi japonezi participă la un exerciţiu militar comun cu trupe americane şi filipineze în San Antonio, provincia filipineză Zambales, 6 octombrie 2018 (Captură Imagine)

Japonia a declarat că este pregătită să protejeze Filipine în ceea ce priveşte securitatea şi să menţină Marea Chinei de Sud deschisă pentru trecerea liberă a navelor şi mărfurilor, potrivit Express.co.uk.

Ambasadorul filipinez în Japonia, Jose Laurel V, a declarat că Tokyo a fost de acord să ofere Manilei 10 nave pentru paza de coastă şi alte active de apărare, potrivit publicaţiei Philippine Star. Laurel a explicat importanţa menţinerii deschise a liniilor de transport maritim.

“Când japonezii merg spre sud, care este prima ţară pe care o vor întâlni? Filipine. Astfel, Japonia este o ţară care face comerţ şi supravieţuieşte din vânzarea produselor sale în lume. Ei trebuie să menţină deschise liniile de transport maritim. Trebuie să ţineţi minte că suntem prieteni foarte apropiaţi şi Japonia depinde foarte mult de Filipine”, a declarat oficialul filipinez.

Laurel a mai menţionat: “Japonia va susţine Filipine în special în ceea ce priveşte securitatea. Din acest motiv, Japonia este foarte importantă nu doar pentru Filipine, ci şi pentru alte ţări care depind de ea”.

Japonia şi Filipine au dispute teritoriale cu China, care revendică aproape în totalitate Marea Chinei de Sud - o linie comercială asiatică vitală prin care trec anual mărfuri în valoare de 5 trilioane de dolari. Zona este revendicată, deşi nu în întregime şi de către Taiwan, Malaezia, Vietnam, Brunei şi Filipine.

În procesul revendicărilor sale, Beijingul a construit acolo insule artificiale, lucru care încalcă în mod direct textul UNCLOS. Anul trecut, administraţia preşedintelui Donald Trump a cerut regimului de la Beijing să îşi retragă toate rachetele avansate desfăşurate pe insulele disputate în Marea Chinei de Sud, aceasta fiind prima dată când a fost făcută publică o astfel de cerere, potrivit AP.

Pentagonul a dezvăluit în iunie 2018 că Beijingul a instalat rachete anti-navă şi sisteme de rachete antiaeriene, precum şi echipamente pentru bruiaj electronic, în Insulele Spratly, un grup de recife şi insuliţe localizate în apropierea Filipinelor - un aliat al SUA - pe care China le revendică şi susţine că fac parte din teritoriul său. Diverşi oficiali ai armatei au precizat că rachetele ameninţă navele de luptă şi avioanele americane care au intensificat operaţiunile de promovare a libertăţii de navigaţie în apropierea insulelor în încercarea de a contracara eforturile chinezilor de a controla peste 90% din Marea Chinei de Sud.

În plus, China şi-a consolidat în mod semnificativ prezenţa militară în Insulele Paracel în ultimii ani. Imagini din satelit recente au surprins avioane de luptă staţionate pe cel puţin una dintre insule.