SUA aplică noi sancţiuni împotriva Iranului pentru programul de rachete balistice

La o zi după ridicarea de duminică a sancţiunilor internaţionale aplicate asupra Iranului pentru programul său nuclear, SUA a anunţat că impune un nou set de sancţiuni împotriva unor companii şi a unor cetăţeni iranieni asociaţi cu programul de rachete balistice al Teheranului.
Racheta balistică iraniană de rază lungă Emad.
Racheta balistică iraniană de rază lungă Emad. (Captură Foto)

SUA a anunţat luni noi sancţiuni asupra unor iranieni şi companii iraniene asociate cu programul de rachete balistice al Iranului.

Acţiunea are loc la o zi după ce Washingtonul şi Uniunea Europeană au ridicat sancţiunile impuse asupra Teheranului pentru programul său nuclear.

Noile sancţiuni au fost impuse de SUA asupra a 5 cetăţeni iranieni şi a unei reţele de companii cu sediul în Emiratele Arabe Unite şi China, a anunţat Departamentul american de Trezorerie într-o declaraţie.

Experţii ONU au declarat într-un raport din decembrie că testarea de către Teheran a unei rachete balistice de rază medie în octombrie 2015 reprezintă o încălcare a unor sancţiuni care interzic Iranului să lanseze rachete capabile să transporte arme nucleare.

Adam J. Szubin, subsecretar pentru terorism şi informaţii financiare din cadrul Departamentului Trezoreriei, a declarat că “programul iranian de rachete balistice reprezintă o ameninţare semnificativă pentru securitatea regională şi globală, şi va continua să fie un subiect al sancţiunilor internaţionale”.

Conform Reuters, mai mulţi oficiali familiarizaţi cu problema au susţinut că preşedintele american Barack Obama a amânat aplicarea acestor noi sancţiuni cu mai mult de două săptămâni, în contextul negocierilor intense pentru eliberarea a cinci prizonieri americani. Obama a lăudat duminică atât eliberarea celor cinci americani, care au fost reţinuţi în Iran, cât şi implementarea acordului nuclear cu Teheranul.

Discutând despre noile sancţiuni impuse Iranului, Obama a declarat că SUA va continua să aplice sancţiuni împotriva programului iranian de rachete balistice, conform RFE/RL.

În remarci susţinute înaintea anunţului american, preşedintele iranian Hassan Rouhani a declarat că orice sancţiuni americane noi vor fi contracarate cu un “răspuns pe măsură”.

Duminică, Rouhani a lăudat ridicarea sancţiunilor internaţionale asupra ţării sale, susţinând că acordul nuclear încheiat în iulie 2015 cu marile puteri a deschis noi căi pentru implicarea Teheranului pe scena globală.

În plus, secretarul de stat american John Kerry a anunţat duminică faptul că SUA şi Iranul au ajuns, de asemenea, la o înţelegere asupra unei dispute de lungă durată privind o datorie de 400 milioane de dolari, generată înainte de Revoluţia Islamică din 1979 şi înainte de suspendarea legăturilor diplomatice dintre cele două naţiuni. Mai mult, SUA va mai plăti 1,3 miliarde de dolari ca daune de interese.

Această sumă de 1,7 miliarde de dolari nu are nicio legătură cu zecile de miliarde de dolari pe care Teheranul doreşte să le recupereze ca urmare a intrării în vigoare, sâmbătă, a acordului asupra programului său nuclear şi a ridicării consecutive a sancţiunilor.

Sancţiunile americane şi ale SUA au fost ridicate după ce Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a anunţat în 16 ianuarie că Iranul şi-a respectat promisiunile nucleare prevăzute de acordul semnat în 2015.

În schimb, Iranul a anunţat eliberarea a patru americani, inclusiv pe reporterul Janson Rezaian de la Washington Post, ca parte a unui schimb de prizonieri cu SUA. Un al cincilea prizonier, studentul american Matthew Trevithick, a fost şi el eliberat.

Rouhani a declarat că Teheranul va folosi influxul aşteptat de bani şi investiţii pentru a declanşa o “mutaţie economică” în ţară, care a avut de suferit timp de ani de zile de pe urma inflaţiei şi a unei rate a şomajului de două cifre.

Iranul are nevoie de aproximativ 50 miliarde de dolari pe an în investiţii străine pentru a-şi atinge obiectivul unei creşteri anuale de 8 procente, a mai precizat preşedintele iranian.

După ridicarea sancţiunilor, active în valoare de peste 30 miliarde de dolari vor deveni disponibile imediat Iranului. Rapoartele oficiale iraniene au ridicat suma totală de active iraniene îngheţate în străinătate la aproape 100 miliarde de dolari.

Conform Agenţiei Internaţionale pentru Energie (IEA), aproximativ 38 milioane de barili de petrol iranian sunt deja pregătiţi să pătrundă pe piaţă. De altfel, se estimează ca Iranul să îşi crească exporturile zilnice de petrol de 1,1 milioane de barili cu 500.000 de barili în scurt timp şi cu alte 500.000 de barili pe termen îndelungat.

De asemenea, preţul la petrol a scăzut luni sub pragul de 28 de dolari pe baril în Asia pentru prima dată în peste 12 ani, după ridicarea sancţiunilor occidentale asupra Iranului.

“Scăderea preţului s-a datorat ridicării sancţiunilor vestice impuse asupra Iranului”, a declarat Daniel Ang, analist la Phillip Futures, pentru agenţia de ştiri AFP. “Acest lucru înseamnă că vom vedea o abundenţă şi mai mare de petrol după ce exporturile de petrol iranian vor reintra pe piaţă”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe