Noi scumpiri ale energiei electrice şi accizelor la motorină şi ţigarete

Premierul Victor Ponta. (www.gov.ro)
Gina Zaragiu
31.05.2012

Guvernul pregăteşte noi majorări la energia electrică şi la accizele la motorină şi ţigarete. Preţul reglementat al energiei electrice va fi majorat cu 5% până la sfârşitul lunii iunie atât pentru populaţie, cât şi pentru consumatorii industriali.

Astfel, premierul Victor Ponta a declarat miercuri că vor exista scumpiri la energia electrică în limita celor cei 5% prevăzuţi în memorandumul cu FMI.

“În mod cert, orice creştere a preţului energiei se reflectă mai puţin la cei care au venituri mai mari şi mai mult la cei care au venituri mai mici. Nu se schimbă nimic, rămâne ce era stabilit cu FMI înainte să venim la guvernare şi nici în cursul acestui an nu vor fi alte modificări”, a declarat Ponta.

Petru Lificiu, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a declarat că nu a fost luată o decizie cu privire la modificarea tarifelor.

"Nu este vorba de o creştere de preţ, ci de recunoaşterea unor costuri. (...) Încă nu s-a stabilit", a spus Lificiu într-o conferinţă de presă, răspunzând unei întrebări. Tarifele la electricitate şi gaze plătite de populaţie sunt reglementate de ANRE din considerente de protecţie socială, dar Comisia Europeană şi FMI au cerut Guvernului să liberalizeze piaţa pentru a aduce preţurile la nivelul din blocul comunitar.

Guvernul va efectua anul viitor şi noi creşteri de accize atât la motorină, cât şi la ţigarete, ceea ce va conduce la majorări de preţuri, creşteri care cel puţin în cazul tutunului vor continua să fie aplicate şi în următorii ani. Astfel nivelul accizelor pentru motorină va creşte la 1 ianuarie 2013 de la 374 euro/tonă la 391 euro/tonă.

Ponta a declarat miercuri că va avea grijă să menţină un dialog permanent cu distribuitorii de carburant, astfel încât să nu mai existe scumpiri majore la preţul benzinei.

“Am iniţiat un dialog şi îl vom duce mai departe cu cele 4 companii. Sigur că putem să luăm şi nişte măsuri fiscale, dar există şi din partea lor posibilitatea de a limita orice fel de creştere. Această fluctuaţie e influenţată de rata de schimb. În mod sigur o să verificăm să nu apară şi alte fluctuaţii la preţurile carburanţilor. După cum ştiţi, instrumentele statului sunt destul de limitate, din punctul meu de vedere trebuie păstrat un dialog permanent cu cele 4 companii. Dacă stai cu braţele încrucişate nu faci nimic, dacă îi ameninţi iar nu faci nimic”, a precizat prim-ministrul.

Acciza la ţigarete va creşte în iulie 2013 de la 79,19 euro la 81,78 euro/1.000 ţigarete şi va ajunge la 86,96 euro/1.000 ţigarete în iulie 2015.

Cea mai apropiată majorare de accize la ţigarete va fi aplicată în luna iulie a acestui an, de la 76,6 euro la 79,19 euro/1.000 ţigarete.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor