Noi paşi spre dictatură. Tăriceanu: "Protestele nu ar trebui să mai aibă loc în faţa clădirilor statului"

La o zi după ce PSD şi Carmen Dan au vorbit despre iniţiative legislative menite să îngrădească dreptul constituţional al românilor de a protesta, Călin Popescu Tăriceanu vine şi el cu idei...
Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu (Călin Popescu Tăriceanu / Facebook)

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, nu se lasă nici el mai prejos decât colegii săi din PSD, care, marţi, au făcut lobby în Comisia pentru Apărare din Senat pentru legi vizând monitorizarea Facebook-ului şi îngrădirea protestelor. În linie cu colegii săi de guvernare, Tăriceanu ar vrea nici mai mult nici mai puţin decât interzicerea manifestaţiilor în faţa clădirilor statului.

Luând cuvântul miercuri în Senat, Călin Popescu Tăriceanu a vorbit pe tema protestului din 10 august. Şi, după ce a încercat să "justifice" intervenţia brutală a jandarmilor care, reamintim, au gazat circa 100.000 de oameni şi au bătut protestatari paşnici, liderul ALDE a virat înspre unde-i doare pe cei de al putere: interzicerea protestelor.

„În ceea ce priveşte demonstraţiile din 10 august din Bucureşti, am explicat că eu nu sunt specialist în intervenţiile Jandarmeriei dar m-am orientat după spusele unui general de jandarmi francez pe care l-aţi văzut că a fost intervievat de presa din România şi care a spus că intervenţia a fost corectă şi bine articulată, fără să conţină excese. Că dacă au existat anumite chestiuni punctuale, sigur, ele nu trebuie trecute cu vederea, dar remarca acestui general de jandarmi din Franţa a fost una care mi s-a părut interesantă şi anume că în ţările unde au loc asemenea manifestaţii în mod frecvent, nu cum e România, că în România nu sunt manifestaţii violente sau până acum n-au fost prea dese, se încearcă a se evita contactul direct între jandarmi şi protestatari pentru că atunci se face uz de forţă fără doar şi poate.. Părea să indice că Jandarmeria nu a reuşit să ţină jandarmii la distanţă, dar în acelaşi timp tot el sublinia că nicăieri, nicio ţară din Europa, nu se admit manifestaţii în preajma clădirilor statului, cum a fost cazul la noi, aviz amatorilor pe mai departe, şi Primăriei, care nu trebuie să permită organizarea în aceste zone a manifestaţiilor, care pot să degenereze cu forme violente”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Reamintim în context că marţi, în comisia pentru apărare din Senat, au fost audiaţi Carmen Dan, Speranţa Cliseru şi şefi ai Jandarmeriei. Aceştia şi-au ridicat reciproc mingi la fileu şi au pledat pentru înăsprirea legislaţiei vizând protestele, ba chiar pentru legi care să permită monitorizarea Facebook-ului. La finele audierilor, ministrul de Interne, Carmen Dan, a anunţat că va iniţia un proiect pentru actualizarea legii adunărilor publice care, a susţinut ea, este foarte veche şi nu mai corespunde nevoilor şi realităţii. Anterior, senatorii PSD o rugaseră să facă ceva pentru a nu mai permite protestele neautorizate.