Puterea visează la controlul reţelelor de socializare: E nevoie de măsuri. Au fost ameninţări grave în online

Reprezentanţii puterii - în frunte cu ministrul de Interne Carmen Dan - au pledat, la audierile pe tema "Jandarmeriadei" din Senat, pentru o nouă legislaţie care să vizeze controlul asupra reţelelor de socializare. În acelaşi timp, ministrul de Interne a anunţat că îşi asumă şi modificarea legii 91 privind adunările publice.
Carmen Dan
Carmen Dan

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a vorbit marţi, în cadrul audierilor din Comisia de Apărare a Senatului pe tema incidentelor din 10 august, atât despre modificarea legii privind adunările publice, astfel încât să fie interzise "mitingurile neautorizate", solicitare venită şi din partea Prefectului Capitalei, cât şi despre posibilitatea promovării unor legi care să vizeze controlul reţelelor de socializare.

Cel care a ridicat primul problema a fost preşedintele Comisiei de Apărare, pesedistul Tit-Liviu Brăiloiu.

Vă prezentăm mai jos dialogul dintre cei doi colegi de partid, la finalul căruia a intervenit şi senatorul USR Edward Dircă:

Brăiloiu: "Credeţi că se impune iniţierea unei legislaţii care să reglementeze şi aceste reţele sociale în sensul de a controla conţinutul mesajelor şi al traficului de informaţii care se face acolo? Credeţi că ministerul poate iniţia, sau Guvernul, un asemenea tip de legislaţie?".

Carmen Dan: "Sunt aspecte foarte serioase aduse în discuţie. Evident că legislaţia actuală nu acoperă toate aceste nevoi şi eu cred că este absolut necesar să facem o evaluare în aşa fel încât să acoperim cadrul juridic pentru a putea fi pregătiţi să luăm măsuri serioase împotriva tuturor aspectelor pe care le-aţi enunţat. Dar, persoane cunoscute sunt în atenţia structurilor de ordine publică şi de cele mai multe ori fac şi obiectul unor dosare penale. Însă de aici până la a preîntâmpina aceste aspecte, inclusv cele menţionate de dvs., referitoare la modul în care ne exprimăm şi modul în care se ameninţă în spaţiul online..."

Brăiloiu: "Ameninţările sunt foarte grave, am văzut chiar pe un post TV un cetăţean care spunea că el merge în Piaţă să ucidă, că el are dreptul de a ucide şi să ne iasă din cap că e o demonstraţie, că e o revoluţie!"

Carmen Dan: "Au fost mesaje, dacă vă amintiţi, şi de genul îndemnului de a li se lua armele de la brâu jandarmilor şi a-i împuşca în cap (...) eu cred că analiza trebuie să fie una seriosă şi făcută nu numai la nivelul MAI, ci al tuturor celorlalte instituţii care intră în sfera de siguranţă şi apărare a statului. Eu cred că o astfel de evaluare trebuie dezbătută inclusiv la nivelul societăţii civile. Este un demers pe care noi avem toată disponibilitatea să îl facem pentru că în acest moment pe legistaţia actuală este destul de greu să reuşim să ducem către o finalitate normală şi firească a tuturor măsurile pe care le avem".

Brăiloiu: "Trebuie să ne aliniem la legislaţia Europeană şi cu aceste aspecte".

Carmen Dan: "Obligatoriu".

În acelaşi timp, Carmen Dan a subliniat că "este necesar să se intervină legislativ să aducem în actualitate o lege din 1991 (privind adunările publice - n.r.)" şi şi-a asumat acest demers, astfel încât "orice misiune a structurilor statului să nu mai poată fi pusă sub semnul întrebării".

În discuţie intervine şi senatorul USR Edward Dircă, arătând că şedinţa se transformă într-una în care se cere restrângerea drepturilor civile.

Dircă: "Văd că ne plângem aici că nu avem prâghii şi că nu ştim cine ar trebui să aplice legea şi ce să facem în astfel de situaţii. Din punctul meu de vedere, cred că avem toate pârghiile necesare. Codul penal permite sancţionarea oricărei fapte penale, fie că e vorba despre o ameninţare, fie că este vorba de o agresiune asupra forţelor de ordine, sau distrugerea unor bunuri. (…)"

Brăiloiu: "Noi vorbeam de un cadru legislativ care să prevină aceste manifestări".

Dircă: "Absolut. Şi aici vreau să ajung, pentru că tot ceea ce s-a întâmplat astăzi nu este altceva decât o şedinţă pentru a pune premisele unei viitoare modificări a legislaţiei privind adunările publice. Cred că, în curând, probabil că urmează că ne veţi interzice şi să mergem mai mult de 2-3 pe stradă, că vom reprezenta o adunare publică".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne