'Noi nu judecăm Marea Britanie în funcţie de huligani': Românii consideră că sunt înfăţişaţi greşit de mass-media britanice

(LEON NEAL / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
18.02.2014

Românii consideră că sunt înfăţişaţi greşit de mass-media britanice, scrie The Independent, care a urmat o echipă de jurnalişti români venită să facă un documentar pentru a vedea dacă presa de dreapta din Marea Britanie are dreptate în ceea ce priveşte imigraţia.

Românul George Betianu (54 de ani) a ajuns prima dată la Londra în 1991, cu doar 30 de lire în buzunar. În prezent, fostul boxer olimpic deţine un adevărat imperiu, cu o cifră de afaceri de 9 milioane de lire sterline şi 700 de angajaţi, majoritatea britanici.

'Îmi place aici, este ca un paradis', povesteşte românul. 'Eu plătesc impozitele şi nu am solicitat niciodată niciun ajutor social. Este o viaţă bună, dacă munceşti din greu', a explicat el.

Povestea lui Betianu este acel gen poveste de succes despre care românii simt că nu s-a vorbit în isteria creată de ridicarea în acest an a restricţiilor existente în UE pentru lucrătorii din România şi Bulgaria. O echipă de jurnalişti din România, nemulţumiţi de diferenţa existentă între relatări şi realitate, s-a deplasat săptămâna trecută în Marea Britanie pentru a realiza documentarul 'Adevărul despre românii din Marea Britanie', care urmează să fie difuzat luna viitoare.

The Independent i-a însoţit pe jurnaliştii români care au adunat mărturii despre o realitate a vieţii româneşti din Marea Britanie despre spre care nu s-a vorbit într-o mare parte din presa britanică.

Compania lui Betianu, Riverside Group London, a început ca o firmă de taxiuri. În prezent, românul deţine ambulanţe, un imperiu imobiliar, o agenţie de turism şi o fabrică de delicatese pe bază de carne, folosind materie primă din Marea Britanie.

Pe de altă parte, notează The Independent, articolele apărute în presa de dreapta din Marea Britanie au prezentat o imagine foarte diferită a românilor, oferind de multe ori impresia că majoritatea vin în Marea Britanie pentru a fura sau a solicita ajutoare sociale.

Potrivit unuia din jurnaliştii români care s-au deplasat în Marea Britanie, isteria din Marea Britanie cu privire la imigranţii români este o sursă de consternare. 'Este o dezbatere destul de caldă acasă, oamenii vorbesc mult despre imigranţii români care trăiesc în Marea Britanie. Nu vorbim că oamenii pleacă, ci despre faptul că britanicii au o problemă', a explicat acesta pentru The Independent. 'Există percepţia publică că suntem atacaţi. (...) În presa tabloidă există doar articole negative despre romani, dar ştim persoane care au locuri de muncă bune în finanţe şi în IT'.

'Este foarte nedrept să judecăm întreaga populaţie (a unei ţări) după un mic segment. Nu judecăm Marea Britanie după huligani sau după cei care se duc în Spania şi se îmbată', declara şi Felicia Buruiană (37 de ani), medic în Oxford, aflată în Marea Britanie din 2005.

Desigur, remarcă The Independent, o imagine a unui succes universal al imigranţilor români ar fi înşelătoare. O întâlnire în nord-vestul Londrei cu sergentul Bryan Wappat ne spune o poveste foarte diferită de succesul unor milionari cum ar fi Betianu.

Sergentul Wappat conduce o operaţiune a poliţiei metropolitane (Metropolitan Police) pentru depistarea imigranţilor care lucrează ilegal în zonă. Echipa sa, compusă din 6 poliţişti ai Metropolitan Police şi doi ofiţeri români, patrulează pe Cricklewood Broadway, unde lucrătorii imigranţi încearcă să găsească de lucru la negru. 'Noi le oferim numere de contact pentru centre de plasare a forţei de muncă şi îi ajutăm să obţină un număr de asigurare naţională. Vrem să ajutăm pentru ca aceştia să nu fie exploataţi, aşa cum se întâmplă în prezent', explică el.

'O mulţime de români simt că îi oprim să îşi găsească de lucru, dar nu este cazul. Şantierele la care lucrează nu plătesc în mod corespunzător şi nu oferă condiţii bune în ceea ce priveşte sănătatea şi siguranţa', adaugă acesta.

Unele dintre persoanele intervievate, cum ar fi Alp Mehmet, vice-preşedintele grupului de lobby anti-imigraţie Migration Watch UK, au fost însă mai puţin prietenoase cu jurnaliştii. 'Spuneţi că aţi văzut 100.000 de români venind aici în ultimii şapte ani'. 'Nu este (mai) sigur să spuneţi că cei care au vrut să vină sunt deja aici de un timp?', l-au întrebat reporterii. Mehmet, un fost diplomat care a lucrat în România în anii '80, încearcă să pară rezonabil. ' Cunosc bine poporul român, iubesc poporul român', susţine acesta. Însă aceeaşi organizaţie, remarcă The Independent, este cea care a avertizat cu un an în urmă că 50.000 de români şi bulgari vor ajunge în Marea Britanie după schimbarea normelor UE - ceea ce pare o supraestimare masivă. 'Cât timp staţi în Marea Britanie?', i-a întrebat el, după interviu, pe jurnalişti. 'Nu vă faceţi griji, nu vom rămâne', au replicat glumind aceştia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor