Noi dezvăluiri despre beneficiile boabelor de cafea

Cana cu cafea boabe.
Cana cu cafea boabe. (www.paulaflorescu.ro)

Recent, oamenii de ştiinţă au descoperit noi proprietăţi utile ale componentelor boabelor de cafea, doar că de data aceasta nu este vorba de cele care se folosesc la prepararea cafelei, ci de coaja argintie şi de pulpa boabelor de cafea – substanţe care sunt eliminate în procesul de producţie a cafelei. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Granada, aceste componente posedă proprietăţi antioxidante uimitoare, de circa 500 de ori mai mari decât vitamina C. Graţie unor asemenea efecte, componentele boabelor de cafea pot fi folosite pe post de preparate prebiotice şi antimicrobiene foarte puternice.

Coaja argintie (stratul exterior al boabelor) şi pulpa boabelor de cafea, adică acea parte a fructului de cafea care acoperă sâmburele, sunt eliminate de regulă în procesul de preparare a boabelor de cafea, în calitate de produse reziduale, nefiind bune pentru infuzie. Potrivit NaturalNews, asemenea substanţe sunt aruncate anual în cantităţi impresionante, de circa 2 miliarde de tone.

Noul studiu al oamenilor de ştiinţă a demonstrat că coaja argintie şi pulpa conţin cantităţi importante de fibre şi compuşi fenolici cu proprietăţi antioxidante şi antimicrobiene impresionante. Acestea conţin, de asemenea, niveluri ridicate de melanoidină – o substanţă ce se formează în procesul prăjirii boabelor de cafea. Proprietăţile biologice ale melanoidinelor ar putea fi utilizate în diferite scopuri, inclusiv distrugerea agenţilor patogeni din alimente.

Coajă argintie şi pulpa boabelor de cafea nu sunt necomestibile, astfel că specialiştii s-au gândit să extragă din ele antioxidanţi şi să le adauge în componenţa altor produse. Acest fapt constituie o premiză importantă pentru crearea produselor prebiotice, deoarece prezenţa melanoidinelor ar adaugă preparatelor nou-create efecte antimicrobiene.

Ministerul Economiei şi Finanţelor a alocat fonduri suplimentare pentru studierea proprietăţilor benefice ale componentelor boabelor de cafea şi folosirea lor pe scară largă. Potrivit experţilor, foarte mulţi oameni ar putea beneficia de pe urma acestor preparate, fără să facă abuz de cofeină.

După cum se ştie, întrebuinţarea frecventă a cofeinei poate provoca sindromul "oboselii suprarenale." Această stare se manifestă ca o scădere a funcţiei suprarenale şi a calităţii vieţii. Hormonii produşi de glandele suprarenale, în special cortizolul joacă un rol important în reglarea sistemului imunitar. Dacă nivelul de cortizol se schimbă substanţial, aceasta poate duce la infecţii frecvente, inflamaţie cronică sau boli autoimune.

Termenul de "oboseala suprarenală" a fost inventat în 1998 de către chiropracticianul şi doctorul în medicină naturistă, James M. Wilson. La acea vreme, Wilson credea că se poate scăpa de această stare dacă se consumă cafea. Dar mai târziu s-a dovedit că, de fapt, cafeaua poate agrava manifestarea acestui sindrom, dacă apare o dependenţă severă de cafea.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură