Ninsori abundente. Moldova este sub troiene

Tatiana Chiriac
14.02.2012

Stratul de zăpadă a depăşit jumătate de metru în sudul ţării, iar pe unele trasee naţionale se circulă cu dificultate.

"Pe parcursul a 24 de ore au fost înregistrate trei accidente rutiere şi patru persoane au fost traumatizate. O situaţie dificilă se atestă pe traseele naţionale: Anenii Noi, Hânceşti, Ungheni, Orhei. Vor fi acolo echipele Ministerului de Interne, ale Poliţiei Rutiere şi ale Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor. Situaţia dificilă s-a atestat, acum, la Anenii Noi – Novotroisc, unde camioanele de tonaj mare nu se pot ridica la porţiunea de drum respectivă", a precizat şeful Poliţiei Rutiere, Sergiu Armaşu.

Deplasarea spre toate punctele vamale din orice localitate este anevoioasă. Deplasarea spre România este interzisă.

Din cauza ninsorilor şi ambulanţele circulă greu. Precipitaţiile abundente de zăpadă dau de cap nu numai drumarilor. Ambulanţele încearcă să răspundă solicitărilor şi să ajungă prin troiene la bolnavi, iar acolo unde nu răzbate maşina, medicii merg pe jos.

Mai multe localităţi din sudul Moldovei au rămas fără curent electric din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. Potrivit Serviciului Situaţii Excepţionale, lucrările de reconectare se desfăşoară cu dificultate.

167 de instituţii de învăţământ, din 17 raioane, nu funcţionează. În alte 50 de şcoli, durata orelor a fost redusă de la 45 la 35 de minute.

Potrivit autorităţilor, decizia a fost luată în urma ninsorilor abundente din ultimele zile. Acest lucru a făcut dificil accesul spre şcoli şi grădiniţe. Toate serviciile antrenate la deszăpezire lucrează în regim de alertă

Potrivit directorului Centrului Naţional Ştiinţifico-Practic Medicină de Urgenţă, în ultimele 24 de ore numărul cazurilor de hipotermie şi degerături s-a majorat.

Iarna, zăpada abundentă şi drumurile riscante bagă frica şi în viitoarele mămici, femeile însărcinate luând cu asalt maternităţile de frică să nu rămână blocate în sat din cauza ninsorilor. este vorba despre mai multe femei din nordul ţării, care în scurt timp vor deveni mămici. Tinerele spun că au luat această decizie pentru a evita situaţiile neprevăzute pe care le pot crea condiţiile meteo nefavorabile.

Potrivit medicilor, situaţia este similară în majoritatea raioanelor din nordul ţării.

Astăzi, 14 februarie cerul va fi noros, va ninge din abundenţă. Local va viscoli, iar pe drumuri va fi polei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor