Ninsoarea a blocat drumurile din ţară

. (PASCAL POCHARD-CASABIANCA / AFP / Getty Images)
Epoch Times
17.12.2012

Unele sectoare de drum din nordul Moldovei sunt blocate. Astfel Drumul M14 Brest-Briceni-Chişinău-Odesa din raionul Briceni este impracticabil între kilometrii 679-681, drumul Soroca-Drochia-Costeşti – în preajma localităţilor Şolcani şi Başcani din raionul Soroca şi nu departe de Râşcani; drumurile Otaci-Edineţ, Ocniţa-Briceni, Bălţi-Glodeni şi sectoarele de drum de pe traseele Bălţi-Făleşti-Sculeni şi Rezina-Orhei-Călăraşi rămân blocate, a declarat şeful serviciului operativ al Administraţiei de Stat a Drumurilor Auto, Dumitru Căpăţâna, fiind citat de Agenţia „INFOTAG”.

Potrivit lui Căpăţână, pe drumul de la Bălţi până la Edineţ se lucrează intens. În acest sens responsabilul a precizat: „Lucrările de deszăpezire a drumurilor au loc intens, dar ninsoarea complică situaţia, drumurile trebuie curăţate la fiecare 20-30 minute. De la ora şapte dimineaţa, au fost antrenate 273 de autospeciale şi 120 de muncitori. „Calea Ferată din Moldova” (CFM) a oferit 14 unităţi tehnice cu titlu de ajutor. În locurile în care zăpada atinge patru metri în înălţime, funcţionează o unitate tehnică pe baza de tanc”.

Totodată, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor a solicitat serviciului Vamal să interzică circulaţia camioanelor de mare tonaj. Opt puncte vamale au fost închise din cauza ninsorii abundente.

Datele serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale arată că în 18 localităţi din raioanele Râşcani, Sângerei, Făleşti, Floreşti şi Hânceşti rămân fără curent electric de 24 de ore. În raionul Floreşti, nu departe de satul Hârtop, salvatorii au dezgropat un tractor în care erau blocate cinci persoane, scrie ”INFOTAG”.

Mai mult, toate cursele spre nord au fost suspendate provizoriu, anunţă Directoarea Gării Auto Nord din Chişinău, Liubov Lagovscaia. Potrivit ei, „Autobuzul pentru Moscova s-a întors şi pasagerii au predat biletele. Dimineaţa a plecat doar un microbuz spre Soroca-Edineţ, dar ne temem să permitem circulaţia vehiculelor, pentru că multe maşini cu pasageri au fost blocate în drum”.

Pentru a preveni situaţia creată, Prim-ministrul Vlad Filat a convocat, duminică, o video-conferinţă cu preşedinţii de raioane cu care a discutat despre ninsoarea abundentă. Premierul a recomandat ministrului Educaţiei, Maia Sandu, să încredinţeze autorităţilor locale luarea deciziilor de suspendare provizorie a procesului de instruire în satele în care autobuzele şcolare rămân inaccesibile. Ministrul Internelor, Dorin Recean, a primit sarcina să mobilizeze inspectorii teritoriali la verificarea situaţiei copiilor cu părinţii plecaţi peste hotare, situaţiei bătrânilor şi a persoanelor solitare.

Precizăm că Serviciul Hidrometeorologic anunţă slăbirea ninsorii în zilele următoare dar şi răcirea aerului până la minus 10 grade.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor