Nicuşor Dan, despre acuzaţia că a ajutat un interlop: Omul ăsta, dacă se duce la CEDO, câştigă în secunda unu

Nicuşor Dan
Nicuşor Dan (Screenshot)

Candidatul la funcţia de primar al Capitalei susţinut de PNL şi Alianţa USR-PLUS, Nicuşor Dan afirmă că demolarea proprietăţii din Orăşelul Copiilor a fost una abuzivă. Prezent marţi seara la postul B1 TV, contracandidatul Gabrielei Firea a adăugat că dacă proprietarul respectiv „probabil se va duce la CEDO, va obţine despăgubiri, pentru că este flagrant”.

„Sunt absolut convins că a fost un abuz şi asta a fost confirmat de către Curtea de Apel Bucureşti. Mai departe, habar n-am, probabil că omul acesta se va duce mai întâi în instanţă naţională şi va cere despăgubiri, şi mai departe, dacă cumva nu le obţine în instanţă naţională, probabil că se va duce la CEDO şi va obţine despăgubiri, pentru că este flagrant. Vă mai spun o chestiune care este tehnică, dacă acea extindere este legală sau nelegală, depinde dacă locul pe care s-a extins era deja betonat sau nu, lucru pe care eu nu pot să îl ştiu în momentul acesta, totul rezultă din nişte acte care sunt în interiorul Primăriei Sectorului 4, care au fost prezentate la momentul autorizării. În orice caz, acesta este un principiu de drept, dacă tu, ca autoritate, i-ai dat unui om autorizaţie, în baza căreia s-a constituit un drept de proprietate, şi consideri că ai greşit, şi vrei să i-l iei, trebuie să te duci în faţa judecătorului care să descâlcească toată această chestiune, pentru că altfel e un atentat grav la dreptul de proprietate”, a declarat Nicuşor Dan, adăugând faptul că persoana respectivă „avea autorizaţie de construcţie emisă de PS4 în 2013”.

„În orice sistem de drept din lume, mai puţin în sistemul comunist, autorizaţia de construire se transformă într-un drept de proprietate. Omul acesta avea o proprietate. Construcţia era proprietatea lui garantată de autorizaţia de construire emisă de PS4. Ce a făcut Primăria Sectorului 4 e exact ce a făcut sistemul comunist în anii ‘80 când intra peste casele oamenilor pentru a le demola. [...] Omul ăsta dacă se duce la CEDO, câştigă în secunda unu, pentru el avea un drept de proprietate şi acest drept de proprietate i-a fost afectat în mod abuziv”, a explicat Nicuşor Dan.

În privinţa acuzaţiilor pe care social-democraţii i le-au adus, respectiv că el ar fi avut interese financiare sau ar fi primit bani de la proprietarul imobilului, Dan a anunţat că vor exista litigii civile cu persoanele care l-au acuzat de acest lucru. Deputatul precizează totodată că nici Asociaţia Salvaţi Bucureştiul nu a primit vreo sponsorizare de la persoana în cauză.

„Niciodată nu a primit nicio sponsorizare legată de vreun caz în care am intrat, să fie foarte clar. În 13 ani de activitate, Asociaţia Salvaţi Bucureştiul, bineînţeles că nu a preluat toate cazurile, pentru că au venit mii de cazuri şi a putut să preia câteva, două, trei sute, niciodată nu a cerut niciun ban pentru astfel de acţiuni. [...] Mă disociez de orice fel de eventuale acte ale acestui domn, că e cu prostituţia, prindeţi-l cu asta, băgaţi-l la puşcărie. Dar strict pe chestiunea clădirii pe care el o are, el are dreptate […] La Asociaţia Salvaţi Bucureşti dar şi la mine [...] au venit mulţi oameni pe care i-am ajutat de-a lungul timpului. Niciodată nu am făcut investigaţii despre cine este omul care vine la mine. Acest domn a venit la mine reclamând un abuz. În Tribunal, avocatul lui m-a abordat [...] şi mi-a spus că avem un caz de abuz al PS4. [...] S-a şi dovedit în instanţa de judecată”, a precizat deputatul.

Reamintim că Dana Budeanu - prietenă a Gabrielei Firea şi naşa de botez a fiicei Elenei Udrea - a făcut publică o înregistrare audio cu scopul compromiterii lui Nicuşor Dan. Mai exact, Budeanu a încercat să acrediteze ideea că înregistrarea respectivă - o convorbire între Dan şi fostul ziarist Cristian Zărescu, în prezent consilier al primarului PSD al Sectorului, 4 pe tema acţiunii de demolare a unei construcţii deţinute de un om de afaceri în Sectorul respectiv - este dovada că Nicuşor Dan intervine în favoarea unui interlop din Sectorul 4.

De partea sa, Nicuşor Dan a susţinut că înregistrarea este o manipulare pesedistă iar angajatul primarului Sectorului 4 încerca ”să forţeze o declaraţie compromiţătoare”. Candidatul USR PLUS a mai transmis că, fiind parte în proces, Asociaţia Salvaţi Bucureştiul pe care o conducea a încercat să intermedieze întâlnirea dintre cele două părţi, împreună cu avocaţii lor, pentru a discuta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne