Nicuşor Constantinescu, îngropat în dosare

Ziua de miercuri nu a fost tocmai una norocoasă pentru fostul baron de la malul mării, Nicuşor Constantinescu.
Nicuşor Constantinescu
Nicuşor Constantinescu (sursa imagine: Facebook)

Procurorii DNA au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale, în trei dosare distincte, faţă de fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, aflat în prezent în spatele gratiilor, sub aspectul săvârşirii a patru infracţiuni de abuz în serviciu, din care două în formă continuată, reiese dintr-un comunicat remis miercuri de instituţia anticorupţie.

În ordonanţele procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt:

1. În perioada 2011 – 2013, suspectul Constantinescu Nicuşor-Daniel, în calităţile de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa şi ordonator principal de credite, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu în sensul că a achitat în mod nelegal, către Regia Autonomă Judeţeană Drumuri şi Poduri (R.A.J.D.P.) Constanţa, suma totală de 40.780.316 lei.

Această sumă de bani, ce reprezenta contravaloarea unor lucrări de modernizare şi reabilitare a unor drumuri judeţene şi de consolidare a sistemului rutier, a fost achitată de suspect, în următoarele împrejurări:

- fără a exista vreo procedură de atribuire dintre cele prevăzute de lege - în absenţa documentelor justificative legal întocmite, din care să rezulte efectuarea în realitate lucrărilor,

- fără ca lucrările să fie recepţionate de către Consiliul Judeţean Constanţa (întrucât acestea nu îndeplineau cerinţele de calitate – într-unul dintre cazuri drumul era deteriorat în proporţie de 100%.

2. În cursul anului 2013, suspectul Constantinescu Nicuşor-Daniel, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, a încălcat prevederile legale în legătură cu adoptarea şi punerea în aplicare a H.C.J. nr.313/2013 (privind alocarea unei sume de bani R.A.J.D.P. Constanţa în vederea ducerii la îndeplinire a Programului cu obiectivele şi lucrările de drumuri şi poduri pentru anul 2013 finanţate din bugetul Consiliului Judeţean Constanţa).

În concret, prin hotărârea respectivă, suspectul a acordat R.A.J.D.P. Constanţa, cu titlu de subvenţii, importante sume de bani, deşi potrivit prevederilor legale, regiile autonome puteau primi subvenţii doar în cazul în care înregistrau pierderi şi doar pentru acoperirea deficitelor respective.

Acest lucru nu era valabil şi pentru R.A.J.D.P. Constanţa care, în exerciţiul financiar anterior, înregistrase profit.

3. În perioada decembrie 2009 – noiembrie 2010, suspectul Constantinescu Nicuşor-Daniel, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, şi-a îndeplinit cu încălcarea legii, atribuţiile de serviciu privind gestionarea bugetului şi exercitarea funcţiei de ordonator principal de credite, în sensul că a plătit, în mod nelegal, către o firmă de publicitate „agreată” suma de 401.700 lei.

Aceşti bani au fost achitaţi societăţii respective în condiţiile în care serviciile de publicitate au fost achiziţionate cu încălcarea normelor în materia achiziţiilor publice şi finanţelor publice.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne