Nicuşor Constantinescu, condamnat la 4 ani de închisoare cu executare într-un dosar cu patru morţi

Nicuşor Constantinescu
Nicuşor Constantinescu (sursa imagine: Facebook)

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa Nicuşor Constantinescu a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare, în dosarul elicopterului SMURD care s-a prăbuşit în lacul Siutghiol. În urma acelui tragic accident, patru persoane şi-au pierdut viaţa. Sentinţa este definitivă.

Constantinescu a fost găsit vinovat pentru abuz în serviciu. Dosarul a fost instrumentat de procurorii DNA Constanţa şi a fost deschis în urma unei anchete de presă a Centrului de Investigaţii Media, relatează G4Media.

Reamintim că un elicopter SMURD cu patru persoane la bord – doi piloţi de la Inspectoratul General de Aviaţie şi două cadre medicale ale SMURD Constanţa – s-a prăbuşit pe 15 decembrie 2014 în lacul Siutghiol. Toţi membrii echipajului au murit în urma accidentului. Temperatura apei lacului Siutghiol, în momentul prăbuşirii elicopterului, era de 2 grade Celsius, iar supravieţuirea conştientă a victimelor accidentului ar fi putut fi de cel mult 12 minute, iar supravieţuirea generală de cel mult 20 de minute.

Constantinescu a fost găsit vinovat pentru abuz în serviciu.

Baronul PSD de Constanţa a fost trimis în judecată în iunie 2015. Conform rechizitoriului, în anul 2011, în cadrul unui proiect finanţat de Programul Operaţional de Cooperare Transfrontalieră România, Consiliul Judeţean Constanţa a achiziţionat prin Nicuşor Constantinescu un elicopter în scopul eficientizării activităţii de salvare în cazul situaţiilor de urgenţă din zona de graniţă (judeţul Constanţa, România şi Districtul Dobrich, Bulgaria).

„La data de 29 martie 2013, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel a atribuit unei societăţi comerciale, în mod nelegal, un contract de achiziţie publică având ca obiect Servicii de operare elicopter multifuncţional, medicalizat, Servicii de transport ocazional şi Servicii de reparare şi întreţinere a elicopterelor, prin încălcarea celor stabilite în caietul de sarcini, în care se prevedea că aparatul de zbor trebuia folosit în cazul acţiunilor de intervenţie în caz de urgenţă, în pofida faptului că SMURD formulase anterior o ofertă privind operarea gratuită, conform scopurilor programului (salvare de vieţi şi intervenţii de urgenţă), a elicopterului respectiv”, se arată în rechizitoriu.

Procurorii au mai susţinut că la data de 1 iulie 2013, Nicuşor Constantinescu a pus la dispoziţia persoanei juridice elicopterul achiziţionat din fonduri publice, deşi firma respectivă nu a fost niciodată parte semnatară a acordului de parteneriat în baza căruia a fost obţinută finanţarea nerambursabilă şi a fost achiziţionat elicopterul. Astfel, Nicuşor Constantinescu a plătit în mod nelegal din fondurile Consiliului Judeţean Constanţa aproximativ un milion de lei, reprezentând cheltuieli cu serviciile de întreţinere şi operare a elicopterului.

În noiembrie 2014, Consiliul Judeţean a transferat elicopterul Inspectoratului Aviaţiei Civile pentru a fi utilizat de către SMURD. În acel moment, elicopterul avea efectuate aproximativ 180 de ore de zbor.

Pe 15 decembrie 2014, elicopterul s-a prăbuşit în Lacul Siutghiol. Cele patru persoane aflate la bord - pilotul Petre Corneliu Cătuneanu, copilotul Ginel Claudiu Crăcănel, medicul Laura Vizireanu şi asistenta medicală Gabriela Camelia Harton - şi-au pierdut viaţa.