Nicolas Sarkozy şi-a prezentat programul economic, cu mai puţin de trei săptămâni înainte de alegeri

Nicolas Sarkozy.
Nicolas Sarkozy. (CHARLES PLATIAU / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
05.04.2012

Preşedintele francez Sarkozy şi-a prezentat joi programul economic, cu mai puţin de trei săptămâni înainte de primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, relatează BBC News.

El a promis reduceri de cheltuieli, stabilitate şi o nouă lege privind echilibrul bugetar al Franţei.

"Vreau să spun că, în 2016, Franţa trebuie să aibă un buget echilibrat. Subliniez, un buget echilibrat este regula de aur pentru cetăţenii noştri. O voi introduce în vara lui 2012. Această regulă de aur va fi adoptată de toţi partenerii noştri europeni - fie că sunt de stânga sau de dreapta", a adăugat el.

Preşedintele francez a precizat că se aşteaptă ca deficitul public al ţării să atingă punctul maxim - 89,4% din PIB - în 2013, după care să scadă la 80,2% în 2017.

Grecia a avut un deficit public de 159% din PIB, iar Germania de 81,8% din PIB în ultimul semestru al anului trecut, potrivit statisticilor CE.

Sarkozy a promis şi că va îngheţa contribuţia Franţei la bugetul Uniunii Europene, ceea ce va permite economii de 600 de milioane de euro pe an.

"Nu voi renunţa la propunerile pe care le-am făcut în ceea ce priveşte fiscalizarea dividendelor, taxe minime pentru afacerile mari", a adăugat el.

Principalul său rival, socialistul Francois Hollande, susţine introducerea de taxe mai mari pentru bogaţi. Miercuri, el a promis îngheţarea preţului carburantului şi reducerea cu 30% a salariilor preşedintelui şi miniştrilor.

Sondajele îl creditează pe Sarkozy cu un avans în faţa principalului său rival Francois Hollande, înainte de primul tur de scrutin, dar socialistul este în continuare favorit pentru al doilea tur.

Susţinerea pentru Sarkozy s-a consolidat după operaţiunea de la Toulouse, în care a fost ucis un islamist care ar fi omorât trei soldaţi şi patru persoane de la o şcoală evreiască, dintre care trei copii.

Francezii sunt chemaţi la urne pentru primul tur de scrutin în 22 aprilie, iar pentru al doilea în 6 mai.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor