Nicolae Timofti: "Vom avea toleranţă zero pentru corupţie"

Preşedintele R. Moldova, Nicolae Timofti.
Preşedintele R. Moldova, Nicolae Timofti. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / GettyImages)

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a participat astăzi la şedinţa Consiliului naţional pentru reforma organelor de ocrotire a normelor de drept, a relatat agenţia Moldpres citând Serviciul de presă al Preşedinţiei. În discursul rostit în faţa membrilor Consiliului, şeful statului a subliniat importanţa reformei sistemului judecătoresc în procesul de edificare a unui stat de drept, în care sunt respectate drepturile omului.

Preşedintele Nicolae Timofti a formulat priorităţile în realizarea prevederilor Strategiei de reformă a sectorului justiţiei.

„Mesajul pe care îl transmit, în calitate de preşedinte, este că vom avea toleranţă zero pentru corupţie. Trebuie implementat eficient pachetul de legi anticorupţie adoptat în 2013, ale cărui efecte se vor vedea în parcursul nostru european şi în viaţa de zi cu zi a cetăţenilor.

Reforma procuraturii este o altă necesitate stringentă din perspectiva alinierii la standardele europene, dar şi din necesitatea de a consolida o verigă în sistemul de justiţie. Ar fi foarte bine dacă proiectele de reformă a Procuraturii să fie definitivate şi promovate până la încheierea actualei sesiunii a Parlamentului”, a spus Nicolae Timofti.

Şeful statului a pledat pentru implementarea eficientă a mecanismului de responsabilizare a judecătorilor.

„Guvernul îşi realizează pe deplin angajamentele de finanţare substanţială a sistemului. Acum este rândul judecătorilor să dea dovadă de profesionalism şi integritate în activitatea lor.

În prima parte a anului 2014 este absolut necesar ca Parlamentul să finalizeze adoptarea proiectului de lege cu privire la răspunderea disciplinară a judecătorilor, care a fost avizat pozitiv de către Comisia de la Veneţia.

Mesajul pe care îl transmit, în calitate de preşedinte, este că vom avea toleranţă zero pentru corupţie. Trebuie implementat eficient pachetul de legi anticorupţie adoptat în 2013, ale cărui efecte se vor vedea în parcursul nostru european şi în viaţa de zi cu zi a cetăţenilor.

Trebuie consolidate capacităţile instituţionale ale Consiliului Superior al Magistraturii, şi asigurată funcţionarea sa într-un mod eficient şi transparent”.

Nicolae Timofti a salutat reforma Institutului Naţional al Justiţiei, afirmând că: „Un obiectiv strategic este transmiterea către Institutul Naţional al Justiţiei a unor resurse suficiente - umane, financiare şi materiale - pentru organizarea activităţilor de instruire care să corespundă cu cele mai înalte standarde de calitate”.

Şeful statului a subliniat că de ritmul în care se va derula reforma justiţiei pe parcursul următorilor ani depinde procesul de integrare europeană a ţării.

„Avem în acest sens o misiune deopotrivă grea şi importantă. Dar cetăţenii noştri merită acest efort. Fiind tot mai aproape de Europa, trebuie să stabilim şi în ţara noastră un sistem al justiţiei corect, etic, transparent. E un pariu pe care avem puterea sa îl câştigăm, în beneficiul ţării şi al oamenilor”, a mai spus preşedintele Nicolae Timofti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe