Nicolae Timofti: „Formatul actual de negocieri „5+2” s-a dovedit a fi ineficient”

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti.
Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti. (Mihut Savu / The Epoch Times)

„Formatul actual de negocieri „5+2” privind soluţionarea diferendului transnistrean s-a dovedit a fi ineficient. Cred că este oportun să reflectăm asupra posibilităţii de eficientizare a tratativelor”, a declarat preşedintele Nicolae Timofti în timpul întrevederii de vineri cu ministrul de Externe al Finlandei, Erkka Tuomioja, relatează Serviciul de presă al Preşedinţiei.

De asemenea, şeful statului a salutat vizita la Chişinău a înaltului demnitar finlandez, şi a mulţumit pentru sprijinul acordat de Finlanda în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova.

„Asistenţa financiară, în valoare de 5,9 milioane de euro, acordată de Guvernul de la Helsinki a contribuit la consolidarea instituţiilor democratice din ţara noastră”, a spus Nicolae Timofti.

Preşedintele Nicolae Timofti şi-a exprimat speranţa că Republica Moldova va semna cât de curând Acordul de Asociere cu UE, propunând-şi totodată obiectivul ca la Summitul de la Riga, din anul 2015, să obţină statutul de candidat de aderare la Uniunea Europeană.

Ministrul de Externe al Finlandei Erkka Tuomioja a apreciat progresele realizate de autorităţile de la Chişinău pe calea reformelor, menţionând că în urma semnării Acordul de Asociere vor beneficia toţi cetăţenii ţării.

„Moldovenii vor putea călători fără vize în Europa, iar oamenilor de afaceri li se oferă noi oportunităţi de dezvoltare”, a declarat Erkka Tuomioja.

Şeful diplomaţiei finlandeze a precizat că edificarea unui stat de drept şi lupta eficientă cu corupţia reprezintă elementele esenţiale în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova.

Nicolae Timofti şi Erkka Tuomioja au abordat în cadrul întrevederii situaţia din regiunea transnistreană. Preşedintele ţării şi-a exprimat îngrijorarea faţă de degradarea climatului de securitate în urma ultimelor evoluţii din Crimeea, scrie Moldpres.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe