La Chişinău a fost semnat Memorandumul de cooperare în domeniul integrării europene cu Grecia

Fostul ministru grec de Finanţe, Evangelos Venizelos.
Fostul ministru grec de Finanţe, Evangelos Venizelos. (LOUISA GOULIAMAKI / AFP / Getty Images)

La Chişinău a fost semnat Memorandumul de cooperare în domeniul integrării europene dintre Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova şi Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Elene. Semnarea a avut loc în cadrul vizitei în R. Moldova a ministrului de Externe al Greciei, Evangelos Venizelos, informează Moldpres.

În acest sens, Ministrul Afacerilor Externe al Greciei, Evangelos Venizelos, a declarat că a venit la Chişinău pentru a reconfirma sprijinul ţării sale pentru aspiraţiile europene ale Republicii Moldova. Oficialul a afirmat că relaţiile bilaterale între ţara sa şi Moldova sunt excelente şi că intenţiile celor două state sunt de a consolida în continuare cooperarea în diverse domenii.

"Suntem pregătiţi să cooperăm cu Guvernul Republicii Moldova pentru a proteja stabilitatea regională şi a instaura pacea în regiune", a punctat oficialul.

Vicepremierul Natalia Gherman, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova a comunicat că Memorandumul semnat presupune sincronizarea acţiunilor între Moldova şi Grecia în asigurarea succesului parcursului european al ţării. Totodată, documentul prevede preluarea experienţei pe domeniul integrării europene între instituţii omoloage din cele două state. Documentul a fost semnat în contextul Preşedinţiei elene la Consiliul UE.

De asemenea, în cursul discuţiilor, au fost abordate evoluţia relaţiilor bilaterale şi perspectivele cooperării în diverse domenii, extinderea cooperării interministeriale, consolidarea cadrului juridic bilateral, cooperarea în cadrul organismelor internaţionale, perspectivele soluţionării conflictului transnistrean şi situaţia regională.

Un subiect important pe agenda bilaterală l-a constituit perspectivele dezvoltării dialogului RM-UE, în cadrul Preşedinţiei rotative elene la Consiliul Uniunii Europene.

În această ordine de idei, ministrul Natalia Gherman a adus mulţumiri omologului elen pentru susţinerea parcursului european al R. Moldova şi contribuţia semnificativă la succesul procesului decizional privind liberalizarea regimului de vize.

„Preşedinţia elenă la Consiliul UE este un reper pozitiv în realizarea proiectului naţional de integrare europeană”, a menţionat oficialul.

La rândul său, ministrul Evangelos Venizelos a reiterat faptul că Acordul de Asociere RM-UE va fi semnat până la sfârşitul lunii iunie curent, precizând în acest sens necesitatea asigurării stabilităţii instituţiilor de stat, reformei justiţiei şi a unui mediu investiţional prielnic.

De asemenea, diplomatul elen a reafirmat angajamentul Greciei pentru susţinerea aspiraţiilor europene ale R. Moldova.

Evangelos Venizelos a avut întrevederi şi cu vicepreşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu. Subiectele principale abordate în cadrul discuţiilor au vizat agenda europeană a Republicii Moldova, dinamizarea cooperării moldo-elene, inclusiv la nivel parlamentar, evoluţiile din regiune.

Vicepreşedintele Parlamentului a exprimat gratitudine pentru sprijinul oferit de Preşedinţia elenă la Consiliul UE în avansarea dialogului Republica Moldova – UE.

”Anul 2014 este un an crucial pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. În curînd, cetăţenii moldoveni vor vedea rezultatele concrete ale eforturilor noastre depuse în ultima perioadă – liberalizarea regimului de vize şi semnarea Acordului de Asociere cu UE”, a declarat Andrian Candu.

Potrivit vicepreşedintelui Parlamentului, priorităţile autorităţilor sunt implementarea reformelor necesare pentru dezvoltarea şi modernizarea Republicii Moldova, asigurarea cadrului legislativ care să corespundă standardelor europene, reformarea justiţiei pentru a asigura încrederea societăţii în actul de justiţie.

Ministrul Afacerilor Externe al Greciei, Evangelos Venizelos a felicitat autorităţile de la Chişinău pentru progresele înregistrate în procesul de integrare europeană şi a exprimat sprijin în continuare în procesul de apropiere a ţării noastre de UE. Oficialul elen a menţionat că liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni, de la sfârşitul lunii aprilie, şi semnarea Acordului de Asociere, planificată pentru luna iunie, în perioada Preşedinţiei elene la Consiliul UE, vor reprezenta acte istorice importante. Ministrul a reiterat că Grecia sprijină integritatea teritorială şi suveranitatea Republicii Moldova.

Evangelos Venizelos a efectuat o vizită în Republica Moldova, la invitaţia vicepremierului Natalia Gherman. Programul vizitei include întrevederi cu Preşedintele ţării, Nicolae Timofti, Prim-ministrul Iurie Leancă şi Preşedintele Parlamentului, Igor Corman.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe