"Ni se pare strigător la cer ce se întâmplă!" - Un an de la marea gazare din Piaţa Victoriei

Protest
Protest (Mihut Savu / Epoch Times)

UPDATE. Zeci de mii de români de toate vârstele, din diaspora şi din ţară, au venit în Piaţa Victoriei din Capitală pentru a cere demisia Guvernului Dăncilă şi a cere pedepsirea vinovaţilor după "Jandarmeriada" din 10 august.

La ora 21:00, cetăţenii şi-au aprins luminile telefoanelor mobile - moment clasic al protestelor rezist.

Protest
Protest (Mihut Savu / Epoch Times)

Protest
Protest (Mihut Savu / Epoch Times)

Protestul se desfăşoară paşnic.

Au fost însă câteva momente tensionate între manifestanţi şi jandarmi. Unul dintre ele este legat de o autoutilitară adusă la protest de Cristian Mihai Dide.

Mai exact, oamenii legii au primit un apel la 112 în care s-a raportat că în maşină ar fi nişte tuburi albe suspecte. În urma percheziţiei, s-a descoperit că era vorba de simple lumănâri albe pe care protestatarii le vor aprinde, cel mai probabil, în memoria tinerelor pe care Gheroghe Dincă le-ar fi ucis la Caracal. După ce oamenii legii au văzut asta, s-au retras.

Acest moment a tensionat însă atemosfera în Piaţa Victoriei. S-a scandat din nou: "Jandarmeria apără hoţia".

Atmosfera s-a calmat ulterior. Deşi nu sunt echipaţi de luptă cum obişnuiau de obicei la astfel de proteste mari, jandarmii au la dispoziţie în apropiere autospecialele cu tunuri de apă.

Protest
Protest (Mihut Savu / Epoch Times)

De la boxă se aude uneori "Imnul Golanilor" şi alte astfel de melodii clasice, iar mulţimea strigă frecvent "PSD, ciuma roşie", "Demisia", "Jos comuniştii", "Rezistăm, nu cedăm", sau celebrul "M__E PSD".

În mijlocul Pieţei Victoria se află, de asemenea, o scenă improvizată ce serveşte drept rampă pentru cetăţenii care vor să-şi exprimă nemulţumirile la adresa guvernanţilor.

Protest
Protest (Mihut Savu / Epoch Times)

O româncă venită din Scoţia alături de soţul şi fetiţa sa, special pentru protestul din 10 august, a stârnit profundă admiraţie în rândul internauţilor. Transmis live din Piaţa Victoriei de Epoch Times, discursul doamnei - care de altfel a schimbat nu mai puţin de patru avioane ca să ajungă la eveniment - le-a atins inimile oamenilor. Discursul protestatarei reflectă un mod sănătos de gândire, principii solide şi o viziune de bun simţ pentru însănătoşirea României. Detalii aici.

Protest
Protest (Mihut Savu / Epoch Times)

O timişoreancă care locuieşte acum în Germania a transmis un mesaj tranşant din Piaţa Victoriei:

"Am venit ca să avem o ţară cât mai liberă, dreptate, o justiţie independentă şi să tragem încă o dată un semnal de alarmă că în felul ăsta cum au continuat nu se mai poate. Trebuie să se oprească! S-a văzut acum şi cazul Caracal. S-a dovedit clar că din cauza injustiţiei, din cauza legilor pe care le-au făcut acum, recursul compensatoriu pe care l-au făcut, prin asta au reuşit să scape foarte mulţi violatori şi criminali şi, după cum se ştie, cred că 70% au ajuns deja înapoi în puşcărie".

Protest
Protest (Mihut Savu / Epoch Times)

O altă doamnă care a participat şi la protestul de anul trecut reprimat violent de Jandarmerie cere pedepsirea vinovaţilor pentru incidentele de atunci şi demisia Guvernului Dăncilă.

"Suntem un grup de cetăţeni civici de la 'Iniţiativa Timişoara'. Noi am venit astăzi la un an de la protestul diasporei din 2018 şi cerem vinovaţii. Deşi am protestat paşnic, nu avem încă vinovaţii. Deci pentru că un om a murit, Ilie Gazea, Dumnezeu să-l ierte, şi nici acum nu ştim care sunt vinovaţii. În continuare luptăm pentru apărarea justiţiei. Ni se pare strigător la cer ce se întâmplă. Toate instituţiile statului sunt praf, sunt la pământ. Asta este radiografia României. De fapt Alexandra este România. Cazul ăsta a arătat clar că statul nu mai poate funcţiona. Noi cerem demisia Guvernului. Noi nu vrem să dăm lovitură de stat. Noi le cerem demisia pentru ca sunt incapabili să mai conducă ţara asta. Momentan, nu avem aşteptări foarte mari pentru că ei nu vor pleca aşa de uşor. Totul depinde de numărul de români care îşi doresc cu adevărat schimbarea şi care cred că doar uniţi şi implicaţi vom schimba. Nu cred că cei care au votat acest partid le-au dat girul ca să scoată legi în favoarea infractorilor. Nu cred că ei sunt legitimi în cazul în care nu şi-au respectat planul de guvernare şi fac totul pentru distrugere, a declarat manifestanta.

Protest
Protest (Mihut Savu / Epoch Times)

Vă invităm să urmăriţi materialul video.

* * *

La un an de când Jandarmeria spulbera cu violenţă şi gaze lacrimogene mitingul Diasporei, în Piaţa Victoriei se anunţă un nou protest de mare amploare. În jur de 250.000 de persoane sunt aşteptate la eveniment sau, cel puţin, aşa a notificat organizatorul la Primăria Capitalei.

În ceea ce priveşte ora începerii evenimentului, potrivit Jandarmeriei Capitalei, organizatorii au comunicat că protestul din Piaţa Victoriei începe la ora 14,00 şi va avea loc până la ora 22,15. Însă, pe Facebook, sunt anunţate mai multe evenimente pentru azi, oamenii fiind chemaţi în faţa Guvernului încă de cu dimineaţă.

Mai trebuie precizat că în paralel cu mitingul din faţa Guvernului, în Capitală este programat şi un marş de protest. Oamenii se vor strânge la ora 17 în faţa MAI, instituţie care a reuşit din nou să îşi atragă revolta cetăţenilor după cazul Caracal, urmând ca de acolo, la ora 19, să se plece în marş spre Piaţa Victoriei.

În Piaţa Victoriei şi-a anunţat prezenţa pianistul Davide Martello, cunoscut opiniei publice pentru concertele sale date în zone de conflict, precum piaţa Taksim, maidanul de la Kiev etc. Martello şi-a anulat mai multe concerte pentru a putea lua parte la manifestaţia care urmează să aibă loc pe 10 august.

Merită remarcat că la un an de la reprimarea brutală a protestului din 10 august 2018, niciunul dintre autorii şi coordonatorii violenţelor contra protestatarilor paşnici n-a fost deferit instanţei, ba mai mult, şefii Jandarmeriei puşi sub urmărire penală în dosar au fost doar rotiţi pe posturi. Astfel, Sebastian Cucoş a redevenit zilele acesta şef al Jandarmeriei Bucureşti, Ionuţ Sindile adjunct al şefului Jandarmeriei Capitalei. Cât despre Fantoma Albă, acesta conduce în continuare Brigada Vlad Ţepeş. În schimb, 18 huligani sau presupuşi huligani au fost deferiţi instanţei pentru violenţe contra jandarmilor. Mai trebuie precizat că cei trei şefi ai Jandarmeriei implicaţi în dosarul violenţelor contra protestatarilor au fost doar puşi sub urmărire penală nu inculpaţi, căci inculparea ar fi adus suspendarea lor din funcţie.

Un alt lucru important de precizat este că dosarul Jandarmeriadei a fost declinat către DIICOT şi contopit cu cel deschis în urma plângerii lui Sebastian Cucoş care a acuzat o tentativă de lovitură de stat pe 10 august.

Şi dacă şefii Jandarmeriei nu s-au schimbat ci doar locurile din care aceştia lucrează, în schimb se remarcă, cel puţin la nivel de discurs, o schimbare în atitudinea puterii. Intrată în rebranding cu PSD cu tot, Viorica Dăncilă încearcă să promoveze o imagine conciliantă de politician neconflictual. Atitudinea se propagă şi în jos, Primăria Capitalei a anunţat că va livra astăzi zeci de mii de litri de apă protestatarilor şi va aduce 100 de toalete ecologice mobile în Piaţă.

Mai amintim că astăzi, la ora 15, în Victoriei, se anunţă şi un protest al unui partid condus de un fost deputat PSD şi de foşti generali. Protestul este declarat a fi unul "anti-Soros" iar organizatorii le transmit celor interesaţi să participe să nu-şi ia cu ei copiii, să nu vină dacă suferă de ceva grav şi să nu reproşeze nimic Jandarmeriei.

„10 August - Piaţa Victoriei - Fără Soros!

Pe data de 10 ale lunii august, anul curent, diaspora face o demonstraţie care se vrea mult mai mare decît cea de anul trecut. Este şi prima noastră acţiune, să ne “alăturăm” lor. Luptăm oricum împotriva aceluiaşi sistem, avem multe dorinţe comune şi este timpul să ne strigăm şi noi dorinţa noastră cea mai mare:

Organizatorii şi sponsorii lor, or să se bucure nespus să vadă că în sfîrşit strigă cineva ceva împotriva lui Soros. O să fie bine pentru toată lumea, o să vină sigur televiziunea, care altfel nu ar veni doar pentru noi. Aprobarea e luată de ei, noi trebuie doar să ne facem prezenţa, toţi cu acelaşi mesaj pe pancarte: Fără Soros! Şi solidarizăm frumos şi civilizat cu diaspora. Precis sunt mulţi în diaspora care gîndesc ca noi şi sper din tot sufletul să fie cît mai mulţi cu acelaşi mesaj antisorosist.

Nu aduceţi copii, nu veniţi dacă suferiţi de ceva grav şi nu reproşaţi nimic jandarmeriei, mergem în Piaţa Victoriei 10 august 2019 ora 15, ne strîngem într-un loc liber de sorosisti", este anunţul de mobilizare la eveniment.

Nu doar în Capitală se va protesta astăzi ci şi în multe alte oraşe ale ţării, precum Cluj, Braşov, Sibiu, Iaşi, Constanţa, Satu Mare, Craiova, Braşov precum şi în Diaspora. Sunt anunţate proteste de solidaritate cu românii din ţară la Paris, Roma, Milano, Zurich precum şi în alte oraşe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne