Nezavisimaia Gazeta: SUA măreşte producţia de petrol. Preţurile în creştere din cauza conflictelor din Orientul Mijlociu

(Captură Foto)

După ce a depăşit nivelul de 73 de dolari pe baril, preţul ţiţeiului Brent a înregistrat unele pierderi. Experţi au declarat publicaţiei Nezavisimaia Gazeta că indicatorul “suprapreţ de conflict” în preţul actual al unui baril este de 2-4 USD. Acest preţ este alimentat atât de activitatea rebelilor din Yemen, care încearcă să bombardeze infrastructura petrolieră a saudiţilor, cât şi de conflictul din Siria, a precizat publicaţia.

În condiţiile creşterii preţurilor la petrol, OPEC şi Rusia încearcă să reducă producţia petrolului, în timp SUA o creşte, a scris Nezavisimaia Gazeta. Astfel, conform Agenţiei pentru Informaţii în Energie (EIA) americane, producţia petrolieră din SUA a crescut în ultima săptămână cu 65.000 de barili pe zi şi a atins un nou record – 10,525 milioane de barili pe zi. Prin urmare, SUA stabileşte record după record, ridicând ştacheta şi apropiindu-se de nivelul Rusiei.

Bogdan Zvarich, analist la Freedom Finance, a declarat publicaţiei că suprapreţul de conflict ar putea acum să fie de 4 dolari pe baril.

Potrivit publicaţiei Nezavisimaia Gazeta, “Probabil că, dacă nu ar fi fost conflictele militare din Orientul Mijlociu, preţul petrolului ar fi crescut cu greu la preţul de 71-73 USD pe baril cât este în prezent”. De asemenea, Alexei Antonov, analist la Alor Broker, consideră că preţurile actuale la petrol nu cresc într-o măsură mai mare din cauza situaţiei din Siria. În opinia analistului, o amplificare suplimentară a conflictului ar putea destabiliza şi mai mult regiunea bogată în petrol din Orientul Mijlociu.