SUA ridică de la sol un „Avion al Apocalipsei”. Se amplifică temerile privind izbucnirea unui război major

Avionul Boeing E-4B Nightwatch, mai bine cunoscut sub numele de „Avionul Apocalipsei”, şi-a luat zborul la câteva minute după ce preşedintele american Donald Trump a promis, la începutul acestei săptămâni, că va lovi Siria – lucru care s-a întâmplat în primele ore ale zilei de sâmbătă.
Avionul american Boeing E-4B Nightwatch
Avionul american Boeing E-4B Nightwatch (Wikimedia.org)

Nightwatch este centrul de comandă aerian pentru război nuclear, care permite guvernului american să menţină un lanţ de comandă în cazul unui război major.

Un avion din flota de zece avioane “apocaliptice” este păstrat întotdeauna la mică distanţă de preşedintele SUA, chiar şi atunci când acesta e plecat în afara ţării. Avionul poate rămâne în aer pentru aproximativ 150 de ore şi are o protecţie cu impulsuri electromagnetice pentru a supravieţui impactului unei lovituri nucleare.

Avionul Nightwatch a decolat de la baza aeriană Wright-Patterson din statul american Indiana, la scurt timp după ce Trump a scris miercuri pe Twitter: „Rusia promite că va doborî toate rachetele lansate către Siria. Fii gata Rusia, pentru că ele vor veni, drăguţe, noi şi 'inteligente'! Nu ar trebui să fiţi parteneri cu un animal ucigaş care îşi gazează propriii cetăţeni şi se bucură de asta”.

Oficiali ai Pentagonului au refuzat să comenteze ridicarea în aer a avionului.

Un alt „avion al apocalipsei” – un Boeing 747 E-4B – a fost de asemenea staţionat deasupra Casei Albe la scurt timp după atacurile teroriste din 11 septembrie 2001.

SUA, Marea Britanie şi Franţa au lansat sâmbătă dimineaţa lovituri aeriene de precizie asupra unor baze militare şi a unui centru de cercetare chimică din Siria, ca răspuns la presupusa utilizare de arme chimice de către guvernul preşedintelui Bashar al-Assad împotriva cetăţenilor săi, în urmă cu o săptămână.

Preşedintele rus Vladimir Putin a criticat puternic atacul şi a afirmat că acesta reprezintă „o agresiune” împotriva ţării arabe. De asemenea, liderul de la Kremlin a adăugat că ţara sa va cere o întrunire de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pentru a fi dezbătut atacul americano-franco-britanic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe