Neuilly-sur-Seine, suburbia pariziană care produce preşedinţi

Epoch Times România
17.04.2012

Neuilly-sur-Seine nu este o suburbie veche oarecare, ci o 'suburbie de putere', un loc nu numai al bogăţiei, ci şi al influenţei. Doi adolescenţi privilegiaţi au locuit, la mai puţin de o milă distanţă unul de altul, în acest cartier suburbie a Parisului, la sfârşitul anilor 1960 şi începutul anilor 1970. Ei şi-au format opinii politice foarte diferite iar în prezent se află în cursa pentru Palatul Elysee. Este vorba de Nicolas Sarkozy şi François Hollande.

Dar Neully este şi locul de naştere al unui alt candidat din cursa prezidenţială din acest an, Marine Le Pen, şi al cuiva care ar fi putut fi candidatul socialist şi ar fi putut deveni uşor preşedinte, Dominique Strauss-Kahn, scrie ziarul britanic The Independent în ediţia de marţi. Neuilly este totodată casa celei mai bogate femei din Franţa, moştenitoarea L'Oréal, Liliane Bettencourt. Conacul ei, teatrul unei telenovele politice şi de familie care a acaparat atenţia Franţei în ultimii trei ani, se află la aproximativ 300 de metri de apartamentul în care a locuit Sarkozy.

Cât de ciudat şi puţin menţionat este faptul că cei doi au crescut la mai puţin de o milă unul de altul, în acelaşi oraş, notează ziarul menţionat. Sarkozy şi Hollande insistă că nu s-au întâlnit niciodată, ceea ce este regretabil, dar şi un puzzle. La vremea aceea aveau 17 ani şi o pasiune comună - preşedinţia Franţei.

Au mers la şcoli diferite, dar au avut prieteni comuni, dintre care trei actori francezi celebri. Neuilly era un 'sat' de 60.000 de oameni în 1960, la fel ca acum. Oamenii care cunosc oraşul cred că cei doi trebuie să se fi cunoscut ca adolescenţi, sau cel puţin să ştie unul despre celălalt, chiar dacă ei preferă să nu-şi amintească.

Nicolas a fost unul dintre cei trei fii ai unei femei curajoase care a fost părăsită de soţul ei, un émigré, un aristocrat ungar. Şi-a adus băieţii într-un apartament mic de lângă un magazin de flori de pe bulevardul larg şi zgomotos care duce de la Arcul de Triumf în cartierul La Défense.

François a fost fiul mai mic al unui medic cu vederi de extremă-dreapta. Spre regretul familiei, medicul i-a mutat pe François, fratele şi mama sa, aproape peste noapte, în ianuarie 1968, din Rouen, într-un apartament confortabil de lânga Bois de Boulogne, pe acelaşi bulevard ce străbate Neuilly-sur-Seine.

Nicolas a locuit în Neuilly cea mai mare parte a vieţii şi a devenit primar al oraşului, la vârsta de 28 de ani. A înaintat de-a lungul străzii ce duce de la Primăria Neuilly la Palatul Elysée.

François a plecat din Neuilly la vârsta de 19 ani pentru a trece, strălucit, prin cercurile unor colegii de elită, care conduc prin tradiţie la vârfurile statului francez.

Neuilly nu este Franţa, dar poate spune multe lucruri despre Franţa, potrivit ziarului britanic. Relaţiile diferite ale lui Sarkozy şi Hollande cu 'oraşul de origine' spun multe despre cursa prezidenţială din acest an şi despre dispreţul abia disimulat pe care fiecare îl are unul pentru celălalt.

Hollande şi-a luat bacalaureatul la Lycée Pasteur. Printre prietenii din şcoală se numără Christian Clavier (Asterix în film) şi alte două staruri al comediei cinematografice, Thierry Lhermitte şi Gerard Jugnot. Clavier şi Lhermitte au fost şi prietenii tânărului Sarkozy, care a frecventat şcoli catolice.

Hollande a urmat Science Po, celebrul institut de ştiinţe politice din Paris şi Ecole Nationale d'Administration (ENA), şcoala elitei politice şi administrative franceze. S-a alăturat personalului preşedintelui socialist, François Mitterand, în 1981, şi şi-a creat o bază rurală în Correze (sud-vest). A devenit una dintre figurile de frunte ale centrului-stânga francez, fără a deţine vreodată un fotoliu ministerial. Este un produs clasic al sistemului meritocratic, educaţional-politic protejat care l-a dat şi pe Jacques Chirac (dreapta) şi Lionel Jospin şi Ségolene Royal la stânga.

Acest sistem este detestat de Sarkozy, deoarece el crede că dă naştere acelui tip politician introvertit prudent, dar poate şi pentru că l-a respins la vârsta de 19 ani. A fost refuzat de Science Po, din cauza englezei lui slabe. S-a pregătit în schimb ca avocat. A intrat în politica profesionistă la 28 de ani, când a obţinut nominalizarea centrului-dreapta la funcţia de primar al Neuilly.

A devenit un protejat, apoi un duşman al lui Chirac, în calitate de ministru pentru buget şi apoi ministru de interne. Nu a făcut niciodată parte din clasa conducătoare tradiţională franceză - cu uşurinţă superioară, fără ostentaţie, susţinută de 'vechii bani' sau certitudinile manageriale ale 'Grandes Ecoles'.

Baza puterii sale din Neuilly a fost o reţea de oameni de afaceri bogaţi din 'Noua Franţă' din mass-media şi publicitate şi mai ales 'noii' bani. Sarkozy, la fel ca ei, a devenit parte a unei ''Franţe nefranceze'': obraznice, auto-promovatoare, excesiv de mândră mai degraba decât arogantă, agresivă mai degrabă decât legată de tradiţie, potrivit Independent.

'Sarkozy a fost foarte influenţat de liderii lumii comunicării cu care s-a asociat în Neuilly - realizatori de sondaje, directori de publicitate, senior editori. Cred că a ajuns să vadă politica, mai presus de toate, ca pe o chestiune de comunicare, de transmitere a unui mesaj şi de controlare a unui mesaj. Acea lume, acea experienţă au creat o mare parte din ceea ce a fost cel mai bun Sarkozy, dar au fost şi responsabile pentru slăbiciunea din ultimii cinci ani', a declarat pentru Independent succesorul lui Sarkozy la funcţia de primar al oraşului Neully, Jean-Christophe Fromantin.

Sarkozy este neobişnuit printre politicienii de rang înalt francezi prin faptul că nu are o rărăcină provincială, reală sau altoită, în ''La France Profonde''. Fromantin spune că este o slăbiciune gravă. 'Neuilly i-a dat convingerea că Franţa trebuie să se schimbe pentru a supravieţui în noua lume globalizată', spune el. 'Dar Neuilly nu este Franţa. Experienţa sa aici nu a reuşit să-i dea o idee despre cum gândesc oamenii în regiunile franceze - ataşamentul profund al poporului francez faţă de teritoriul, tradiţiile, pământul, alimentele şi vinul său'', adaugă el.

Multe din scandalurile din anii mandatului la Elysée al lui Sarkozy şi-au avut originea în anii Neuilly, iar Fromantin se teme că ele au dat Franţei şi lumii o imagine deformată asupra Neuilly-sur-Seine. Sarkozy ramâne asociat în ochii multor francezi cu o anumită imagine distorsionată despre Neuilly: obsedat de bani, plin de energie şi idei, nu întotdeauna bune şi nu întotdeauna în armonie cu restul Franţei.

Hollande preferă să-şi uite legăturile cu Neuilly. El subliniază radăcinile sale normande sau baza rurală din Correze. Sloganul său este 'Le changement, c'est maintenant' ('Schimbarea este acum'). De fapt, preşedintele Hollande va fi o revenire la o veche tradiţie franceză: un patrician-intelectual, un manager politic profesionist cu o rădăcină provincială adâncă, conchide ziarul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor