Netejoru, încă 3 ani la şefia Inspecţiei Judiciare. Apar acuzaţii: Concursul ar fi fost derulat în afara regulamentului

Lucian Netejoru
Lucian Netejoru (Info Iasi)

Controversatul şef al Inspecţiei Judiciare, Lucian Netejoru, a obţinut un nou mandat la conducerea instituţiei, relatează Mediafax, citând surse din cadrul CSM.

Conform acestora, plenul CSM a validat, în urma dezbaterii din plenul de miercuri, rezultatul concursului pentru ocuparea funcţiei de şef al Inspecţiei Judiciare. Iar câştigătorul a fost Netejoru, în calitate de... unic concurent. Netejoru a obţinut, astfel, un mandat de încă trei ani la conducerea secţiei după ce a susţinut interviul în faţa şefei CSM, Lia Savonea, judecătoare despre care, reamintim, presa a scris în repetate rânduri că este influenţată de PSD. Din comisie au mai făcut parte Evelina Oprina, Victor Alistar, Andreea Chis şi Florin Deac.

În cadrul plenului au existat mai multe discuţii contradictorii pe marginea concursului, unii dintre membri apreciind că procedura nu a fost organizată în cadrul regulamentului. Astfel, procurorul Cristian Ban a caracterizat concursul ca fiind "un joc al copilăriei", criticând procedura în baza căreia a fost stabilit punctajul obţinut de Netejoru la concursul fără contracandidat.

„Această procedură mă trimite cu gândul la un joc al copilăriei: Ala bala portocala. Aş mânca o portocală. De ce una şi nu şapte? De ce şapte şi nu 30? Cam aşa s-a întâmplat şi în această comisie. Au fost 3 membri ai Comisiei, care au stabilit un punctaj minim în afara legii, a regulamentului. (...) Acum vin şi eu să întreb: de ce 25 şi nu 10? De ce 10 şi nu 75? Răspunsul nu îl găsim nici în lege, nici regulament. De aia eu zic că această ala bala portocala este neregulamentară din punctul meu de vedere. E destul grav că 3 membri, în baza acestor criterii stabilite în mod arbitrariu, au şi anulat fişele celorlalţi”, a spus procurorul Cristian Ban, în plenul CSM.

La rândul său, judecătorul CSM Bogdan Mateescu a anunţat deja că va vota pentru „invalidare”. Potrivit acestuia, (părere împărtăşită şi de Ban) concursul ar fi fost derulat în afara regulamentului.

Reamintim că Lucian Netejoru a fost deosebit de controversat după ce mandatul i-a fost prelungit de PSD prin ordonanţă de urgenţă. Acest lucru a fost văzut de voci din sistem precum şi parte din presă drept o răsplată pentru transformarea IJ într-un instrument de intimidare a magistraţilor incomozi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne