Netanyahu cere anularea investigaţiei ONU asupra invaziei în Gaza

Dărâmături în Fâşia Gaza, după bombardamentele armatei israeliene, 10 august 2014
Dărâmături în Fâşia Gaza, după bombardamentele armatei israeliene, 10 august 2014 (ROBERTO SCHMIDT/AFP/Getty Images)

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a cerut marţi suspendarea unei comisii ONU însărcinată să investigheze potenţialele crime de război comise vara trecută în Gaza, după ce şeful comisiei de anchetă a demisionat în mijlocul unor acuzaţii lansate de guvernul de la Tel Aviv care susţinea că acesta ar fi defavorizat Israelul.

Netanyahu a afirmat că această comisie, înfiinţată de Consiliul ONU pentru Drepturile Omului (UNHRC), este un organism anti-Israel care nu a făcut nimic în privinţa adevăratelor încălcări ale drepturilor omului din jurul lumii.

Comisia ONU urmează să emită raportul său luna viitoare. Israelul nu a cooperează cu comisia, susţinând că aceasta îi este ostilă şi că se ştie dinainte care vor fi concluziile raportului său.

Războiul de astă-vară din Gaza, cel de-al treilea între Israel şi Hamas de când organizaţia paramilitară palestiniană islamistă a început să controleze teritoriul de la malul mării, s-a soldat cu moartea a 2.200 de palestinieni şi 72 de israelieni. Cel puţin 1.483 de civili palestinieni au fost ucişi în violenţe – adică 66% din numărul total de victime – conform unor date preliminare ale ONU.

Şeful Comisiei ONU, profesorul canadian de drept William Schabas, şi-a depus demisia luni noaptea, a susţinut Rolando Gomez, purtătorul de cuvânt al UNHRC. Gomez a adăugat că Mary McGowan Davis, o membră a comisiei curente, îl va înlocui pe Schabas.

Această mişcare are loc după o plângere oficială din partea Israelului, înaintată în 30 ianuarie, care îl acuză pe Schabas de o “defavorizare clară şi documentată a Israelului”, citând o “relaţie contractuală cu partea palestiniană” înainte ca profesorul să devină şef al comisiei.

În scrisoarea sa de demisie, Schabas a recunoscut că a primit 1.300 de dolari pentru o opinie juridică pe care a scris-o Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei în 2012, dar a adăugat că acea opinie era de natură tehnico-legală şi a fost extrasă dintr-o lucrare publicată de el.

De asemenea, Schabas şi-a apărat poziţia susţinând că, în calitate de “intelectual implicat în chestiunea drepturilor internaţionale ale omului, am condamnat cu regularitate pe cei care au încălcat aceste drepturi.”

“Această activitate pentru apărarea drepturilor omului pare să mă fi transformat într-o ţintă vizibilă pentru atacuri maliţioase”, a scris Schabas, adăugând că el demisionează pentru a evita orice distragere cât timp comisia îşi finalizează “stadiul decisiv” al anchetei, conform unui articol publicat de AP.

Raportul final al comisiei este programat să fie prezentat în 23 martie.

După numirea sa în 2014, Schabas a declarat că abilitatea sa de a conduce investigaţia nu va fi stânjenită de faptul că în trecut i-a criticat pe liderii israelieni. Dar în Israel, Schabas a fost văzut în mare parte ca având o distinctă înclinaţie anti-Israel.

Netanyahu a acuzat comisia ONU că vizează în mod nedrept Israelul şi că ignoră abuzurile care se comit în alte colţuri ale lumii.

UNHRC, format din 47 de membri şi care include câteva ţări arabe sau majoritar musulmane, a adoptat mai multe rezoluţii care condamnă presupusele abuzuri ale Israelului decât a făcut-o în cazul altor state. Această practică a fost criticată ca fiind excesivă de către aliaţii Israelului, inclusiv Statele Unite, care susţin de altfel activitatea generală a consiliului.

Israelul susţine că a depus mari eforturi pentru a evita victimele civile în timpul ultimului război din Gaza şi acuză gruparea Hamas atât de lansarea de rachete asupra civililor israelieni cât şi de folosirea civililor palestinieni ca scuturi umane.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe