TPI ar putea investiga eventuale crime de război din teritoriile palestiniene

Tanc israelian în Gaza, 31 iulie 2014
Tanc israelian în Gaza, 31 iulie 2014 (JACK GUEZ/AFP/Getty Images)

Tribunalul Penal Internaţional (TPI) din Haga a lansat o examinare preliminară pentru a evalua dacă au fost comise crime de război în teritoriile palestiniene ocupate şi dacă unele dintre aceste crime îndeplinesc criteriile pentru desfăşurarea unei investigaţii depline, relatează The Guardian.

Deşi prima etapă, anunţată de procurorul Fatou Bensouda, este în mare parte una procedurală, este totuşi semnificativă şi ameninţă să aducă în sala de tribunal unul dintre cele mai importante cazuri pe care le-a luat tribunalul în vizor – şi mai este un pas în urma căruia unii oficiali israelieni şi palestinieni ar putea fi judecaţi.

Nu există un termen limită pentru proces, care ar putea fi prelungit pe o perioadă de câţiva ani.

În prima fază, tribunalul va decide dacă au fost comise crime de război şi dacă aceste presupuse crime respectă nivelul de gravitate necesar pentru a intra sub jurisdicţia tribunalului.

Anunţul TPI are loc într-un moment sensibil din punct de vedere politic pentru Israel, unde are loc o campanie electorală ce va chema oamenii la urnele de vot în 17 martie.

Deşi mişcarea TPI a fost aşteptată, aceasta creează mediul potrivit pentru o confruntare internaţională între Israel, care a ameninţat că va escalada acţiunile sale împotriva Autorităţii Palestiniene dacă aceasta va da în judecată Israelul, şi palestinieni, precum şi o confruntare între palestinieni şi Congresul american, care a adoptat o lege care blochează SUA să ajute Palestina în cazul unor proceduri ale TPI.

Ministrul israelian de externe, Avigdor Lieberman, consideră că anunţul este scandalos, adăugând că această mişcare este o încercare de a “răni dreptul Israelului de a se apăra împotriva terorismului.”

În declaraţia sa, Lieberman mai afirmă: “Acelaşi tribunal, care după mai mult de 200.000 de victime nu a găsit de cuviinţă să intervină în ceea ce are loc în Siria sau Libia sau în alte locuri, acum consideră că se merită să examineze cea mai morală armată din lume. Această decizie provine în întregime din consideraţii politice anti-Israel.”

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a susţinut, de asemenea, într-o declaraţie că respinge decizia TPI, adăugând că acest tribunal nu are jurisdicţie asupra Palestinei din moment ce aceasta nu este un stat.

O examinare preliminară nu este o investigaţie, dar analizează informaţii despre posibile crime şi evaluează probleme de jurisdicţie pentru a stabili dacă merită să se desfăşoare o investigaţie completă.

Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a semnat documentele necesare pentru a se alătura TPI la o zi după ce Consiliul de Securitate al ONU a respins o rezoluţie în 30 decembrie, care ar fi impus un termen limită de 3 ani pentru înfiinţarea unui stat palestinian în teritoriile ocupate de Israel.

Războiul Israelului în Fâşia Gaza, care s-a sfârşit în august 2014 printr-un armistiţiu intermediat de Egipt, a luat vieţile a peste 2.140 de palestinieni, inclusiv 577 de copii. Peste 11.000 de persoane, incluzând 3.370 copii, 2.088 femei şi 410 vârstnici, au fost răniţi. Aproximativ 70 de israelieni au fost de asemenea ucişi în timpul războiului, deşi gruparea Hamas a ridicat acest număr la 150.

Aproximativ 1.500 de clădiri şi alte structuri au fost de asemenea distruse în timpul ofensivei israeliene iar oficialii din Gaza au avertizat că vor muri mai mulţi oameni deoarece zeci de mii s-au refugiat din calea războiului şi aşteaptă să primească bani pentru a-şi reconstrui locuinţele.

Fâşia Gaza se află sub un asediu israelian din 2007.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe