Netanyahu avertizează Hamas să nu reînceapă atacurile cu rachete

Premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu. (GALI TIBBON / AFP / Getty Images)

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a anunţat, duminică, că un armistiţiu pe termen lung cu Hamas nu va fi posibil dacă „pacea şi securitatea” nu vor fi readuse cetăţenilor israelieni.

„Delegaţia israeliană din Cairo acţionează cu un mandat foarte clar pentru a susţine ferm cerinţele de securitate ale Israelului”, a anunţat Netanyahu la începutul discursului în faţa cabinetului, cu o zi înainte ca armistiţiul de cinci zile din Fâşia Gaza să expire, luni.

„Numai dacă există un răspuns clar la nevoile de securitate ale Israelului, numai atunci vom conveni să ajungem la o înţelegere”, a declarat Netanyahu, adăugând că, dacă Hamas va reîncepe atacurile, va „continua să primească lovituri foarte puternice”.

„Dacă Hamas crede că prin continuarea unei serii de atacuri cu rachete noi vom face concesii, se înşeală”, a anunţat Netanyahu într-un răspuns aparent la ameninţarea lansată de Hamas, duminică dimineaţă, care spunea că se va angaja într-un „război de lungă durată” dacă cererile palestinienilor nu vor fi îndeplinite.

„Suntem loiali obţinerii solicitărilor palestinienilor şi nu există cale de întoarcere de la acest deziderat. Toate aceste cereri sunt drepturi umane fundamentale care nu necesită această luptă sau aceste negocieri”, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Hamas, Sami Abu Zuhri.

Totuşi, Netanyahu ar fi acuzat Hamas că încearcă să-şi acopere înfrângerile militare şi uciderea a „sute de terorişti” în Gaza cu rezultate diplomatice în Cairo. Aproximativ 2.000 de palestinieni au fost ucişi în Gaza de la începutul conflictului, pe 8 iulie, împreună cu 64 de soldaţi şi trei civili de partea israeliană.

Discuţiile mediate de Egipt dintre delegaţia palestiniană şi cea israeliană au eşuat până acum să ofere un acord de pace pe termen lung.

Între timp, casele a trei palestinieni din Hebron, în Cisiordania ocupată, au fost asaltate de trupele israeliene, duminică. Casele a cel puţin doi dintre cei trei suspecţi, despre care se crede că au fost implicaţi în răpirea şi uciderea celor trei tineri israelieni în iunie, au fost demolate în timpul raziei, a raportat, luni, Al Jazeera.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe