Irak: forţele kurde şi irakiene au eliberat barajul Mosul de sub controlul Statului Islamic

Grănicer irakian kurd, păzeşte populaţia din Ninive, 11 iunie 2014
Grănicer irakian kurd, păzeşte populaţia din Ninive, 11 iunie 2014 (SAFIN HAMED/AFP/Getty Images)

Luptătorii kurzi peshmerga şi forţele anti-teroriste irakiene au eliberat, luni, barajul Mosul, cel mai mare din Irak, de sub ocupaţia militanţilor Statului Islamic, relatează Reuters.

Generalul-locotenent Qasim Atta, un purtător de cuvânt al armatei, a afirmat că forţele armate au fost susţinute de o patrulă aeriană comună.

Forţele Aeriene ale Statelor Unite au continuat, duminică, atacurile aeriene asupra radicalilor islamici din apropierea capitalei regionale kurde Arbil şi a barajul Moşului.

Duminică, un inginer de la barajul Mosul care coopera cu militanţii Statului Islamic, a explicat că gruparea a amplasat mai multe bombe de-a lungul drumului către baraj, anticipând atacurile.

Teritoriile recâştigate de forţele kurde sunt dificil de păstrat din cauza echipamentului militar precar, dar bombardamentele aeriene americane au forţat o retragere parţială a extremiştilor.

Un comandant american a anunţat că Statele Unite a furnizat mai multe autovehicule dotate cu mitraliere şi aruncătoare de grenade ministerului kurd al Apărări. Dar echipamentele nu au fost încă distribuite.

Eliberarea barajului şi a teritoriului din jurul său reprezintă o victorie semnificativă împotriva grupării Statului Islamic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe