Fâşia Gaza: Armistiţiul s-a prelungit în Gaza după un atac cu rachete

Israelul bombardează Fâşia Gaza.
Israelul bombardează Fâşia Gaza. (youtube.)

Miercuri, cu două ore înainte de expirarea armistiţiului, gruparea islamistă palestiniană Hamas a lansat mai multe rachete spre Israel , provocând replica forţelor aeriene israeliene, care au început bombardamentele asupra Fâşiei Gaza, relatează Reuters.

Armata israeliană a anunţat că militanţii din Gaza au întrerupt armistiţiul şi că au lansat opt rachete pe teritoriile israeliene. Ca răspuns, Israelul a ordonat forţelor armate să reînceapă bombardarea ”locurilor teroriste” din enclava palestiniană. Nu au existat victime confirmate în timpul incidentelor.

Hamas a negat că s-a implicat în lansarea rachetelor şi a acuzat Israelul de încălcarea armistiţiului, care a fost extins cu încă cinci zile în ultimul moment, astfel încât părţile să poată pune bazele unui armistiţiu de durată.

Oficialul Hamas Izzat Reshiq a negat că palestinienii au încălcat armistiţiul şi a denunţat atacurile aeriene ale Israelului drept o ”încălcare a calmului”.

"Israelul a acceptat prelungirea de încetare a focului", a declarat un oficial israelian, vorbind cu condiţia anonimatului.

Reducerea diferenţelor de opinie dintre israelieni şi palestinieni astfel încât să se poată asigura un armistiţiu permanent s-a dovedit a fi un proces foarte dificil.

Hamas şi aliaţii săi susţin că vor să încheie blocada israeliană şi egipteană asupra Fâşiei Gaza. Pe de altă parte, Israelul şi Egiptul sunt profund îngrijoraţi în legătură cu Hamas, grupul islamist dominant din mica enclavă de coastă, îngreunând orice înţelegere cu privire la restricţiile impuse asupra graniţelor.

Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, a explicat, miercuri, că cerinţele necesare pentru menţinerea ”calmului permanent” sunt ”ridicarea blocadei aplicate Fâşiei Gaza” şi reducerea restricţiilor de mişcare impuse pe teritoriul care găzduieşte 1,8 milioane de locuitori.

Membrii delegaţiei palestiniene au anunţat că se vor reîntoarce la Cairo sâmbătă noapte, pentru a reîncepe negocierile duminică.

Datorită ostilităţilor, în Fâşia Gaza au fost ucişi 1.945 de palestinieni şi 67 de de israelieni. Majoritatea palestinienilor ucişi sunt civili, inclusiv femei şi copii, potrivit oficialilor din Sănătate.

ONU a denunţat pierderile imense din rândul civililor şi distrugerea miilor de case din Gaza, unde 425.000 de persoane din cei 1,8 milioane de locuitori au fost dislocate de război.