Nemulţumire în mediul de afaceri după ce Guvernul a suspendat transparenţa decizională în vremea crizei
alte articole

Mediul de afaceri şi-a exprimat profunda nemulţumire după ce Guvernul a dat o ordonanţă de urgenţă – OUG 34/2020 – prin care a suspendat o parte din normele legate de transparenţa decizională şi dialogul social pe care trebuie să le parcurgă iniţiativele legislative, relatează G4Media.ro.
“Pe perioada stării de asediu sau a stării de urgenţă, normele legale referitoare la transparenţa decizională şi dialogul social nu se aplică în cazul proiectelor de acte normative prin care se stabilesc măsuri aplicabile pe durata stării de asediu sau a stării de urgenţă ori care sunt o consecinţă a instituirii acestor stări”, potrivit textului ordonanţei.
Mişcarea făcută de Guvernul Orban a determinat mai multe patronate reprezentative, reunite în Confederaţia Patronală Concordia, să tragă un semnal de alarmă asupra faptului că această suspendare a obligaţiilor legate de transparenţă ar putea “submina serios încrederea dintre stat şi cetăţeni, indispensabilă în această perioadă de criză”.
De asemenea, Confederaţia a precizat că renunţarea la transparenţă va putea duce la situaţia în care orice act normativ ce face referire la actuala pandemie de coronavirus, adică o mare parte a actelor normative adoptate în perioada care va urma, să poată fi exceptat de la avizarea în Consiliul Economic şi Social sau de la alte forme de transparenţă decizională.
“În timp ce România alege calea renunţării la dialog, Uniunea Europeană implică partenerii sociali (implicit şi Concordia prin afilierea la businesseurope) în elaborarea planului de acţiune pentru diminuarea efectelor COVID19 în economie şi societate. Ieri, vicepreşedintele Comisiei Europene Valdis Dombroskis a avut o video conferinţă cu toate marile confederaţii patronale din Uniune”, arată Confederaţia în comunicat.