Nelson, oraşul american unde este obligatoriu să ai o armă de foc în casă

A avea o armă de foc în casă este obligatoriu pentru locuitorii oraşului Nelson din SUA, în timp ce în alte localităţi ale ţării acest drept se recompensează cu reduceri la cumpărarea de pizza şi îngheţate pentru cei care au în posesie un pistol sau o puşcă, notează marţi ziarul ABC. Săptămâna aceasta, cinci membri din Consiliul oraşului Nelson, o localitate de circa 1.000 de locuitori din nordul Atlantei (Georgia), au votat în unanimitate o ordonanţă care prevede clar că 'fiecare cap de familie este obligat să aibă o armă de foc, alături de muniţia corespunzătoare'.

Obiectivul este 'de a prevedea gestionarea urgenţelor' şi, mai ales 'de a proteja securitatea şi bunăstarea generală a oraşului şi a locuitorilor săi'. 'Vrem să arătăm că locuitorii noştri vor să deţină arme de foc', a declarat telefonic unul din membrii consiliului oraşului Nelson, Jackie Jarrett. Este vorba, potrivit lui Jarrett, de a demonstra 'sprijinul' locuitorilor din Nelson faţă de al doilea Amendament al Constituţiei americane, care protejează dreptul de a avea şi a purta arme, în plină dezbatere naţională dacă acesta trebuie sau nu îngrădit, pentru a preveni asalturile cu mână armată.

După ultimul asalt din decembrie asupra unei şcoli din Newtown (Connecticut), care a provocat moartea a 20 de copii şi a 6 adulţi, preşedintele Barack Obama s-a implicat personal în campania pentru un mai mare control asupra armelor, care i-a polarizat pe cetăţeni şi a suscitat iniţiative de tipul celei din Nelson. Jarrett a făcut apel la 'responsabilitatea' proprietarilor de arme să susţină ordonanţa, considerată 'pozitivă' şi menită să creeze 'mai multă protecţie' pentru cei din localitate.

Persoanele sărace, cei cu dizabilităţi fizice sau mentale, cei declaraţi vinovaţi de vreo infracţiune gravă şi cei care se opun armelor de foc din motive religioase sunt scutiţi de la aplicarea ordonanţei. Măsura aprobată în Nelson este similară celei adoptate în 1982 de oraşul Kennesaw, aflat la 50 de kilometri distanţă de Georgia. Kennesaw, cu 5.000 de locuitori, a stabilit obligativitatea deţinerii unei arme în casă, ca răspuns la iniţiativa localităţii Morton Grove (Illinois) care a interzis armele de foc. Pam Davis, purtător de cuvânt din Kennesaw, a declarat ziarului USA Today, că înainte se înregistrau 11 furturi la 1.000 de locuitori, dar că după aprobarea normei raportul a scăzut la 2,7.

La rândul său Spring City, oraş din Utah, a aprobat la începutul anului o ordonanţă care 'recomandă' ca în fiecare casă să existe o armă de foc, în timp ce la Byron (Maine) o iniţiativa similară a eşuat. Îndemnurile de a purta arme de foc şi de a susţine al Doilea Amendament a luat şi alte forme, multe dintre ele cu conotaţie comercială. Astfel, Jay Laze, proprietarul localului All Around Pizza and Deli din Virginia Beach (Virginia), a oferit în februarie o reducere de până la 15 % celor care intrau în restaurant şi dovedeau că deţin o armă sau că au permis de port armă.

El s-a inspirat din iniţiativa similară a unui local din South Odgen (Utah) care oferă reducere la îngheţată, în timp ce în Virginia localul The Cajun Experience a anunţat reduceri de 10 % pentru toţi 'prietenii armelor'. În lipsa unei modificări a normelor federale, şase state din SUA au aprobat anul acesta legi care restricţionează accesul la arme, în timp ce alte zece au adoptat măsuri care sporesc permisivitatea. Preşedintele Obama a pledat săptămâna trecută la Denver pentru 'a se pune în locul celuilalt', în plină dezbatere privind controlul asupra armelor, cerând o reformă a sistemului de verificare a antecedentelor penale care să împiedice accesul infractorilor la arme.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe