Neînţelegeri între PSD şi PNL: Adoptarea Statutului parlamentarilor, amânată cu o săptămână

Liderii Uniunii Social Liberale (USL), Victor Ponta şi Crin Antonescu.
Liderii Uniunii Social Liberale (USL), Victor Ponta şi Crin Antonescu. (www.victorponta.ro)

Din cauza neînţelegerilor apărute în USL, Parlamentul a hotărât joi să retrimită pentru o săptămână la Comisia de statut raportul privind Statutul deputaţilor şi senatorilor care admitea obiecţiile preşedintelui Traian Băsescu. PNL a criticat textul privind incompatibilităţile şi a anunţat că va vota împotrivă.

În cadrul dezbaterilor, Valeriu Zgonea (PSD) şi Puiu Haşotti (PNL) s-au contrazis pe tema modificărilor aduse la articolul 1 din Statut, referitor la incompatibilitatea parlamentarilor.

Conform acestui articol introdus, calitatea de deputat sau de senator încetează la data rămânerii definitive prin necontestare în instanţă a raportului ANI prin care s-a constatat incompatibilitatea.

Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor a cerut apoi să fie supus la vot articolul în forma sa actuală, însă textul a fost contestat de liderul PNL Tudor Chiuariu.

Ca urmare, Valeriu Zgonea a afirmat că Parlamentul a fost călcat în picioare din cauza ambiguităţii, iar Haşotti, în replică, a precizat că scaunul Robertei Anastase lasă ceva molipsitor.

"De fiecare dată când facem un text care să fie pe o procedură normală, să ne permită şi nouă să nu fim puşi la colţ: de ce ai pălărie, de ce nu ai pălărie, de ce ai ţigare, de ce nu ai, venim la microfon şi devenim un corp opac şi de aceea presa şi opinia publică ne calcă în picioare, iar Comisia Europeană ne face un raport. Primul raport în care Parlamentul nu este călcat în picioare este acest raport. Ambiguitatea este cea care ne-a făcut pe noi să plătim. Nu este permis ca în MCV Parlamentul să aibă un ditamai articolul", a precizat Valeriu Zgonea.

Liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, i-a răspuns ceva referitor la "scaunul Robertei Anastase".

"Faptul că Parlamentul a fost călcat în picioare şapte ani nu este un argument să fie călcat în continuare. Faptul că CE şi MCV spun altceva, nu înseamnă să fim muţi şi surzi şi că România a devenit un paşalâc", a afirmat Haşotti cu năduf.

Apoi, imediat după acest schimb de replici, parlamentarii au luat o pauză pentru consultări.

Cu majoritate de voturi, înregistrându-se un vot "împotrivă" şi o abţinere, Comisia de Statut adoptase miercuri raportul la cererea de reexaminare a Statutului parlamentarilor, în care erau însuşite modificările solicitate de şeful statului, Traian Băsescu, după cum a anunţat preşedintele comisiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne