Negocierile dintre stat şi mafia: 11 persoane deferite justiţiei de Parchetul din Palermo (presa italiană)

Epoch Times România
11.01.2013

Parchetul din Palermo a cerut joi trimiterea în judecată a 11 persoane, printre care câţiva şefi ai mafiei, doi foşti miniştri şi câţiva foşti politicieni, acuzaţi de a fi purtat negocieri între statul italian şi mafia siciliană, Cosa Nostra, în urmă cu 20 de ani, cu scopul de a evita continuarea atentatelor mafiei siciliene pe teritoriul Italiei, informează presa din Peninsulă.

'Palermo: 11 persoane deferite justiţiei', titrează La Repubblica de la Roma, care scrie că procurorul şef de la Palermo, Nino Di Matteo, a cerut ca aceste persoane să fie deferite justiţiei sub acuzaţia de 'violenţe şi ameninţări împotriva statului italian'. Este vorba despre şefii mafiei Luca Bagarella, Toto Riina, Giovanni Brusca şi Nino Cina, despre foştii oficiali ai carabinierilor Antonio Subranni, Mario Mori şi Giuseppe De Donno, despre fostul ministru democrat-creştin Calogero Mannino şi despre senatorul Marcello Dell'Utri, unul dintre principalii colaboratori ai fostului premier italian Silvio Berlusconi. Un alt fost ministru democrat-creştin, Nicola Mancino, va trebui să fie judecat pentru false mărturii, iar Massimo Ciancimino, fiul unui fost primar mafiot al oraşului Palermo, va trebui să răspundă de complicitate şi asociere cu mafia.

Audieri preliminare sunt în curs de desfăşurare, pentru a decide data acestui proces, în cadrul căruia, pentru prima dată în Italia, sunt acuzaţi şefi ai mafiei împreună cu politicieni italieni.

După Parchetul din Palermo, un pact ar fi fost încheiat între aceşti foşti miniştri şi mafia siciliană, în colaborare cu unii carabinieri şi cu senatorul Dell'Utri, pentru a evita alte atentate, după o serie de atacuri ale mafiei în Italia, în anii 1992/1993. În schimb, mafia ar fi obţinut, pentru sute de membri ai organizaţiei criminale Cosa Nostra, unele facilităţi în ceea ce priveşte regimul special foarte dur la care sunt supuşi şefii mafiei în penitenciarele din Italia, potrivit La Repubblica.

În rechizitoriul său, magistratul Di Matteo a subliniat că 'o parte a instituţiilor, în numele statului italian, ar fi căutat şi obţinut un dialog cu mafia', în anii '90, după atentatele cu bombă organizate de Cosa Nostra în diferite oraşe din Italia, printre care Roma, Milano şi Florenţa, 'pentru a obliga statul să continue tratativa cu mafia siciliană, şi mai ales cu violentul clan al corleonezilor'.

După părerea magistratului Di Matteo, aceste negocieri ar fi început după sentinţa emisă în cadrul marelui proces împotriva mafiei, în ianuarie 1992, proces deschis în urma unei anchete începute de judecătorul Giovanni Falcone.

Falcone şi colegul său Paolo Borsellino au fost ucişi de mafia, în mai şi respectiv în iulie 1992, în cursul a două puternice atentate cu bombă, aminteşte publicaţia menţionată.

'Tratativele dintre stat şi mafia', titrează Corriere della Sera din Milano, care scrie că a fost deferit justiţiei şi senatorul Marcello Dell'Utri, membru al partidului de dreapta PdL, Poporul Libertăţii, pe care l-a fondat împreună cu fostul premier italian Silvio Berlusconi. Dell'Utri este unul dintre principalii colaboratori ai lui Berlusconi, încă de la începutul activităţii sale politice, în anul 1994.

La Procuratura din Palermo, Dell'Utri este anchetat împreună cu fostul ministru de interne Nicola Mancino şi cu fostul general al carabinierilor Mario Mori. Parchetul din Palermo îl consideră pe Dell'Utri ca fiind principalul mediator dintre politica italiană şi mafia din Sicilia, Cosa Nostra, pe baza mărturiilor depuse de numeroşi foşti mafioţi care au decis să colaboreze cu justiţia italiană. Dell'Utri a fost condamnat la şapte ani de închisoare pentru colaborare cu mafia, sentinţă anulată apoi de Curtea de Casaţie de la Roma, precizează cotidianul milanez menţionat.

Ancheta privind tratativele dintre stat şi mafia se referă la anii '90, când statul ar fi intervenit pentru a opri atentatele cu bombe ale mafiei siciliene, Cosa Nostra, în diferite oraşe din Italia, printre care Roma, Milano şi Florenţa, precizează Corriere della Sera.

Ancheta asupra negocierilor dintre stat şi mafia porneşte de la ipoteza că organizaţia criminală Cosa Nostra, începând cu anul 1992, după asasinarea politicianului democrat-creştin Salvo Lima, ar fi făcut presiuni asupra principalelor instituţii ale statului pentru a obţine diferite concesii. După părerea Parchetului din Palermo, la aceste presiuni ale mafiei statul ar fi răspuns în mod pozitiv, stabilind diferite contacte secrete cu mafia siciliană, în perioada 1992-1994, cu scopul de a opri atentatele organizaţiei criminale. Judecătorii din Palermo sunt convinşi că atentatele organizate acum 20 de ani de clanul corleonezilor, condus de Toto Riina, în care şi-au pierdut viaţa judecătorii Giovanni Falcone şi Paolo Borsellino, se înscriu în cadrul acestor tratative cu statul şi ar fi ulterioare presiunilor din partea mafiei pentru a convinge statul să continue negocierile cu Cosa Nostra, relevă Corriere della Sera.

'Stat-mafia: magistraţii din Palermo acuză 11 persoane', titrează şi cotidianul torinez La Stampa, care mai scrie că Marcello Dell'Utri, principalul colaborator al lui Berlusconi, este suspectat de a fi fost în 1994 purtătorul de cuvânt al ameninţărilor mafiei siciliene faţă de Berlusconi, aflat în acea perioadă, pentru prima dată, în fruntea guvernului de la Roma.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor