Negocieri tensionate USR-PLUS. Cioloş s-ar fi ridicat de două ori de la masă. În USR mocnesc nemulţumiri (surse)

Dacian Ciolos si Dan Barna
Dacian Ciolos si Dan Barna (Epoch Times România)

Vineri seară echipele USR – PLUS ar fi purtat o nouă rundă de negocieri pentru încheierea unei alianţe pe termen lung, care să cuprindă prezidenţialele, localele şi parlamentarele din 2020. Potrivit Digi24, discuţiile s-ar fi încheiat prematur, Dacian Cioloş părăsind negocierile în timpul dezbaterilor. Şi aceasta n-ar fi fost prima dată când Cioloş procedează aşa, ci a doua oară, arată sursa citată.

Conform Digi, mărul discordiei ar fi numărul de candidaţi pentru locale şi numărul de locuri pe listele pentru parlamentare, Cioloş dorind, conform surselor, dacă se poate, chiar mai mult de jumătate din aceste locuri.

Un alt motiv de neînţelegere între cei doi ar fi şi subiectul prezidenţialelor, atât Cioloş cât şi Barna râvnind la preşedinţie. De precizat însă că Dan Barna nu a confirmat că îşi doreşte să fie candidat la prezidenţiale şi a negat că ar fi dispute în Alianţa 2020.

Merită precizat că sâmbătă dimineaţă, după cearta de vineri seară, în presă a apărut un sondaj intern al Alianţei 2020 care arată că votanţii USR-PLUS l-ar prefera în număr mai mare pe Dacian Cioloş ca prezidenţiabil.

Pe de altă parte, pe surse vine informaţia că în USR ar fi o nemulţumire destul de mare în legătură cu pretenţiile - considerate exagerate - ale lui Cioloş, care vine în alianţa cu USR cu mai puţine filiale, membri etc. dar cere mai mult de jumătate dintre locurile pe listă. Useriştii ar fi nemulţumiţi şi de faptul că Cioloş a reuşit să impună pe lista de candidaţi jumătate dintre oameni. Mai mult, se pare că PLUS nu ar fi venit în această campanie cu toţi banii promişi, iar greul ar fi căzut tot pe umerii USR.

Sursele mai susţin că, în pofida tensiunilor, USR e decis să rămână la masa negocierilor până la capăt şi că Dan Barna are o atitudine pacifistă şi nu insistă pentru postul de prezidenţiabil dincolo de rezonabil. Se fac însă şi planuri pentru eventualitatea în care Alianţa nu trece testul negocierilor.