Negociatorii gherilei FARC 'trăiesc ca nişte regi' în Cuba (ministru columbian)

Epoch Times România
07.11.2013

O fotografie prezentată la începutul săptămânii îi arată pe negociatorii gherilei FARC, prezenţi la Havana pentru a purta convorbiri de pace cu reprezentanţii guvernului columbian, la bordul unui iaht, fumând trabucuri, notează ziarele ABC şi La Razon.

Ministrul columbian al apărării, Juan Carlos Pinzon, a declarat că fotografia celor trei şefi ai FARC plimbându-se cu iahtul la Havana nu-l surprinde, având în vedere că toţi capii gherilei 'trăiesc ca nişte regi', în timp ce combatanţii muncesc din greu în munţi.

Respectiva fotografie a fost postată duminică pe contul de Twitter al fostului preşedinte columbian Alvaro Uribe (2002-2010). Comentând fotografia, ministrul apărării a spus că este 'de tot râsul' să mai afirme cineva că FACR 'vor egalitatea claselor', când se vede clar 'inegalitatea' care există între şefi şi simplii combatanţi.

Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC) au anunţat marţi că vor publica la rândul lor fotografii care prezintă activităţile pe marginea negocierilor de pace pe care le poartă cu reprezentanţii guvernului la Havana, pentru a contracara polemica suscitată de aceste instantanee. Între timp, vicepreşedintele columbian, Angelino Garzón, a declarat pentru W Radio că cei de la 'FARC pot să-şi facă oricâte poze vor, atât timp ne vor trimite o poză a păcii'.

Negocierile trebuie să continue, iar miercuri FARC şi guvernul au ajuns la un acord privind condiţiile şi garanţiile pentru o viitoare participare a grupării rebele la politică în urma unei eventuale demobilizări. Acordul include crearea de 'circumscripţii tranzitorii speciale de pace' pentru a garanta prezenţa foştilor membri FARC în Congres (parlament), precum şi un sistem de protecţie pentru foştii rebeli. Acest lucru înseamnă că reprezentanţii mişcărilor politice, populare şi sociale, emanate din acordul de pace vor avea reprezentare 'tranzitorie' în Camera Reprezentanţilor, formată din 166 de membri aleşi pentru patru ani în respectivele departamente (32). Altfel spus, FARC vor putea avea aici reprezentanţi dacă devin partid politic.

Nu se ştie însă dacă toţi foştii membrii de gherilă vor putea participa la viaţa politică, pentru că acest lucru depinde de deciziile care vor fi luate în materie de despăgubire a victimelor şi de dosarele din justiţie. S-a convenit totuşi ca, după dezarmare, fosta FARC să aibă acces la mass-media. După acordul obţinut în mai privind politica de dezvoltare rurală, acesta este al doilea pas făcut de guvern şi de FARC în negocierile de pace din anii '80, când a avut loc o primă tentativă eşuată, a declarat, la Bogota, Hector Riveros, consilier pe probleme de pace.

La rândul său, gherila FARC a informat că acest consens 'important' îi dă încredere să avanseze spre pace, deşi crede că rămâne 'încă mult de parcurs'. După acest nou acord parţial, mai rămân de discutat trei teme înainte de încheierea unui acord general final: traficul de droguri, despăgubirile pentru victime şi încetarea efectivă a ostilităţilor.

La rândul său, preşedintele ţării, Juan Manuel Santos, le-a cerut reprezentanţilor 'să nu se ridice de la masă' până la încheierea negocierilor şi definitivarea acestui acord, pe care columbienii îl vor putea vota la alegerile prezidenţiale din 2014, pe post de referendum. De obţinerea acestui acord definitiv depind, până la urmă, posibilităţile de realegere ale lui Santos.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor