Navele de luptă americane se alătură saudiţilor în cazul conflictului din Yemen

Luptători Houthi în Yemen.
Luptători Houthi în Yemen. (Captură Foto)

Marina Statelor Unite s-a alăturat campaniei de atacuri aeriene condusă de Arabia Saudită împotriva grupului rebel Houthi, informează o sursă militară.

Luni, navele de luptă americane au participat la un atac aerian împotriva rebelilor yemeniţi, a declarat sursa pentru agenţia rusă de ştiri Sputnik.

“Navele americane au participat la atacurile aeriene de ieri din Sana’a, lansând o rachetă de croazieră asupra unei brigăzi de rachete”, a declarat marţi sursa militară.

Implicarea navelor americane a avut loc după ce avioanele de luptă saudite nu au reuşit să lovească depozitele de arme ce aparţin revoluţionarilor Ansarullah din mişcarea Houthi, a notat sursa.

Luni, loviturile aeriene conduse de saudiţi au vizat un depozit de rachete al grupării Houthi în cartierul Faj Attan din sudul capitalei yemenite, Sana’a, potrivit martorilor.

Anunţul participării Statelor Unite este primul semn al unei colaborări între armata americană şi Arabia Saudită în campania din Yemen.

Preşedintele Barack Obama şi-a exprimat suportul pentru asaltul asupra grupării Houthi, la o zi după lansarea campaniei saudite de lovituri aeriene în 26 martie.

În cel mai recent raid, care a avut loc miercuri, 29 de oameni au fost ucişi şi alţi 24 răniţi. Atacul de miercuri a vizat o fabrică de alimente în provincia vestică yemenită Hudaydah.

Arabia Saudită a început campania de lovituri aeriene din Yemen într-o încercare de a-l readuce la putere pe fostul preşedinte fugitiv Abd Rabbuh Mansur Hadi, un aliat apropiat al Riadului.

Preşedintele Hadi a demisionat din funcţia sa în luna ianuarie, s-a refugiat în oraşul Aden şi a refuzat să îşi reconsidere decizia în ciuda apelurilor lansate de revoluţionarii Ansarullah.

Ulterior, el a fugit din Aden în capitala saudită Riad după ce luptătorii Houthi au avansat către oraşul yemenit sud-vestic, unde Hadi şi-a revocat totuşi demisia şi a încercat să înfiinţeze o bază de putere rivală.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.