Erdogan declară că nu poate tolera încercarea Iranului de a domina Orientul Mijlociu


Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan. (ADEM ALTAN / AFP / Getty Images)

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat joi Iranul că încearcă să domine Orientul Mijlociu şi a declarat că aceste eforturi au început să irite Turcia, dar şi Arabia Saudită şi ţările din Golful Arab, informează Reuters.

În plus, Turcia a declarat că susţine operaţiunea militară condusă de saudiţi împotriva rebelilor Houthi din Yemen şi a cerut grupului militant şi susţinătorilor săi străini să renunţe la aceste acte care ameninţă pacea şi securitatea în regiune.

“Iranul încearcă să domine regiunea”, a declarat Erdogan care urmează să efectueze o vizită în Teheran la începutul lunii aprilie. “Ar putea fi permis acest lucru? Această situaţie începe să ne irite atât pe noi cât şi Arabia Saudită şi ţările din Golf. Nu este ceva ce putem tolera şi Iranul trebuie să vadă acest lucru”, a adăugat el în cadrul unei conferinţe de presă.

Avioanele militare ale Arabiei Saudite şi ale aliaţilor arabi au lovit joi şi vineri mai multe poziţii ale rebelilor Houthi, care au capturat mari porţiuni din Yemen în campania lor de a-l înlătura de la putere pe preşedintele Abd-Rabbu Mansour Hadi.

Operaţiunea militară condusă de saudiţi marchează o intensificare majoră a crizei din Yemen, unde Iranul îi susţine pe rebelii şiiţi Houthi, iar monarhiile musulmane sunite din Golf îl susţin pe Hadi, arată Reuters.

Erdogan a declarat că acest conflict s-a transformat într-unul sectarian şi a cerut Iranului să se retragă.

“Iranul trebuie să îşi schimbe punctul de vedere. Trebuie să îşi retragă toate forţele pe care le are în Yemen, dar şi în Siria şi Irak, şi să respecte integritatea teritorială a acestor ţări”, a declarat liderul turc.

Planurile lui Erdogan de a vizita Iranul nu s-au schimbat, a declarat joi Ibrahim Kalm, purtătorul său de cuvânt, dar fără să ofere o anumită dată.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.