Navă de transport rusească reţinută în Busan. Ambasadorul sud-coreean din Moscova, convocat

Nava rusească Sevastopol în portul sud-coreean Busan, 30 septembrie 2018
Nava rusească Sevastopol în portul sud-coreean Busan, 30 septembrie 2018 (Captură Foto)

Ministerul rus de Externe a susţinut că l-a convocat pe ambasadorul sud-coreean la Moscova pentru a cere ca guvernul din Seul să permită “imediat” unei nave de transport ruseşti să plece din portul sud-coreean Busan.

Nava Sevastopol este reţinută “ilegal” în Busan, a afirmat luni ministerul rus, fără să precizeze motivul invocat pentru măsura luată de autorităţile sud-coreene, potrivit RFE/RL.

O declaraţie a Ministerului rus de Externe a precizat că partea rusă a cerut ca interdicţia aplicată de “autorităţile maritime” din Coreea de Sud cu privire la plecarea navei Sevastopol din portul Busan să fie “anulată imediat”.

Diverse agenţii ruse de ştiri l-au citat pe ambasadorul sud-coreean, Woo Yoon-keun, afirmând că acesta se aşteaptă ca problema să fie soluţionată “definitiv” în cursul zilei de marţi.

“Ne aşteptăm ca relaţiile dintre Rusia şi Coreea de Sud să se dezvolte în continuare cu succes”, a mai declarat Woo jurnaliştilor.

Mass media rusă a raportat că nava Sevastopol, cu un echipajul format din 14 ruşi, a andocat în Busan la jumătatea lunii august pentru reparaţii.

De altfel, nava Sevastopol a fost una dintre cele şase nave sub pavilion rusesc care au fost supuse unor sancţiuni americane în luna august pentru presupusul rol de a ajuta Coreea de Nord să evite sancţiunile ONU.

Operatorul navei Sevastopol, Gudzon Shipping Co., a fost de asemenea sancţionat pe baza acuzaţiei că desfăşoară comerţ ilegal cu Coreea de Nord.

Rusia a negat acuzaţiile SUA şi a afirmat că lucrează la măsuri punitive.

În pofida faptului că are discuţii directe cu Phenianul, Washingtonul continuă să facă presiuni pentru conformarea cu sancţiunile internaţionale existente aplicate Coreei de Nord cu scopul de a determina statul comunist să renune la programele sale nucleare şi de rachete balistice.

Deşi are o influenţă mai redusă asupra Coreei de Nord comparativ cu Beijingul, Rusia a menţinut bune relaţii cu Phenianul.

Atât Moscova, cât şi Beijingul s-au opus cererilor SUA de a rupe legăturile cu Coreea de Nord.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe