Naturaleţea caselor circulare: stâlpi din lemn şi straturi de lână

Această casă circulară integrează perfect camere private cu grădini şi camere în aer liber pentru un trai confortabil în natură
Această casă circulară integrează perfect camere private cu grădini şi camere în aer liber pentru un trai confortabil în natură (Electrify Photography)

Locuinţele eficiente din punct de vedere energetic au devenit o preocupare constantă. În cercetarea durabilităţii, s-a produs o revenire la o tipologie mai tradiţională: casele circulare. Cine a locuit în astfel de case a descoperit, de asemenea, beneficii emoţionale, datorită formei lor speciale.

Rebecca Christofferson, un terapeut ce locuieşte pe Insula Vancouver, avea ideea de a construi o casă rotundă din lut (lut şi paie) pe proprietatea sa. Dar când şi-a dat seama că există deja o clădire a decis să ridice o iurtă folosind-o ca o cameră de oaspeţi şi laborator.

"Principalul motiv pentru care am decis să construiesc o iurtă este forma sa circulară", a spus Christofferson. "Imaginea este semnificativă, şi nu era nevoie de a obţine autorizaţie, era mult mai simplu''.

Iurtele sunt case portabile utilizate în mod tradiţional de nomazii din Asia Centrală, construite cu stâlpi din lemn şi straturi de material, în special lână de oaie, folosite pentru izolare termică şi pentru vremea rea.

"Oamenii care au petrecut un timp în iurta noastră au spus că este ca şi cum s-ar fi separat de lumea exterioară", a declarat Rebecca Christofferson, adăugând că aceasta este "la fel ca o pătură mare; ca într-un uter matern. Lumea încetineşte şi este liniştitoare."

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură