"Natura a fost pusă sub protecţie!" 500 arii protejate au planuri de management

Lipsite de planuri de management, ariile naturale protejate riscau să se degradeze sau chiar să dispară.
Parcul National Retezat
Parcul National Retezat (Mihai Moiceanu)

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a aprobat, prin ordine de ministru, 210 planuri de management pentru arii naturale protejate. Acest demers instaurează măsuri clare de protecţie a speciilor şi habitatelor pentru peste 500 de situri de importanţă comunitară şi avifaunistice, informează MMAP.

"Planul de management al unei arii protejate este un instrument esenţial pentru conservarea acesteia. Fără acest plan, biodiversitatea este protejată doar cu numele. Când am preluat mandatul de la Ministerul Mediului, am constatat că, între 2012 şi 2016, au fost aprobate doar 10 planuri de management, iar alte câteva sute zăceau în sertare! Practic, se aprobă un plan de management la fiecare 6 luni. Din această cauză, România risca să piardă 200 de milioane de euro din fonduri europene. Împreună cu actuala echipă am reuşit să aprobăm 214 planuri de management, ceea ce înseamnă un plan aprobat la fiecare 15 zile! Astfel, natura a fost pusă sub protecţie în aproximativ 500 de arii naturale. Şi am reuşit să evităm returnarea a 200 de milioane de Euro la Comisia Europeană!"

Pe lângă evitarea pierderii a 200 milioane de euro, în plus, aprobarea planurilor de management va genera deschiderea liniei de finanţare pentru Biodiversitate din Programul Operaţional Infrastructură Mare. Astfel, administratorii şi custozii vor putea să acceseze linia de finanţare care le este dedicată, mai informează ministerul.

”Biodiversitatea este una dintre cele 3 priorităţi majore ale mandatului meu, împreună cu pădurile şi economia verde. 25% din teritoriul României se află sub o formă de protecţie, iar acest lucru vine cu anumite responsabilităţi, dar şi cu multiple beneficii. Mi-am propus să schimbăm viziunea pe care mulţi români o au faţă de protecţia mediului, cum că ar fi o barieră în calea dezvoltării. Acest capital natural unic de care România dispune crează foarte multe oportunităţi de dezvoltare, totul este să ştim să le accesăm”, a precizat ministrul Mediului.

Planul de management al unei arii naturale protejate este documentul-cadru care defineşte respectiva arie. Planul conţine descrierea ariei protejate, inclusiv limitele şi zonarea acesteia, prezentarea stării actuale a speciilor şi habitatelor, dar şi un proiect de măsuri care să îmbunătăţească starea de conservare a speciilor şi habitatelor. ”Există cazuri unde lipsa planului de management a dus la degradarea ariei protejate, aproape până la dispariţie. Spre exemplu, rezervaţia naturală Lacul Peţea, din judeţul Bihor, care adăposteşte specii unice în Europa - roşioara lui Racoviţă sau nufărul galben - reprezintă un habitat distrus din cauza supra-exploatării apelor termale din zonă. Speciile sunt ţinute, de ani de zile, în condiţii artificiile, tocmai pentru a împiedica dispariţia acestora. Acum, prin noul plan de management, este dispusă refacerea habitatelor ecologice şi repopularea zonei”, a explicat ministrul Cristiana Paşca Palmer.

În ceea ce priveşte comunităţile, cei care deţin terenuri în arii naturale protejate şi nu pot desfăşura anumite activităţi, vor putea primi compensări financiare. Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor va continua demersurile pentru aprobarea tuturor planurilor de management depuse, până la finalul acestui an.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură