NATO trimite 50.000 de soldaţi la cel mai mare exerciţiu militar de la Războiul Rece

Avion de vânătoare Eurofighter
Avion de vânătoare Eurofighter (Wikipedia.org)

Soldaţi ai infanteriei marine americane au ajuns în Islanda şi avioane de luptă au zburat deasupra Scandinaviei cu câteva zile înaintea lansării exerciţiului militar Trident Juncture. Acest exerciţiu anual va avea în vizor zona Cercului Arctic şi Scandinavia şi va fi cea mai mare operaţiune de acest gen de la Războiul Rece, potrivit site-ului Zero Hedge.

În exerciţiul Trident Juncture vor fi implicate 31 de ţări, adică cele 29 de state membre ale NATO, Finlanda şi Suedia. În total, aceste ţări vor trimite 50.000 de soldaţi, 10.000 de vehicule, 150 de avioane de luptă şi 65 de nave.

Exerciţiul Trident, care va începe joi în Norvegia, va dura aproximativ o lună.

Şi, pe când unii oficiali insistă că exerciţiul nu se desfăşoară în mod strict de-a lungul graniţei ruseşti, oficiali militari ruşi au afirmat că Trident se va desfăşura suficient de aproape de graniţa Rusiei şi vizează în mod clar interesele tot mai mari ale Kremlinului în Cercul Arctic, în condiţiil în care temperaturile mai ridicate deschid o nouă rută maritimă în zonă.

“Toate aceste afirmaţii ale NATO că Rusia nu este ţinta exerciţiului Trident Juncture nu sunt logice”, a afirmat general-locotenentul Valeri Zaparenko la postul de televiziune rusesc RT.

“Chiar dacă NATO afirmă altceva, Trident Juncture reprezintă pregătirea pentru un conflict armat la scară mare în regiunile care se învecinează cu Federaţia Rusă”, a adăugat Zaparenko.

Totuşi, oficiali NATO au declarat, pe de o parte, că este vorba doar de un exerciţiu militar anual, iar pe de altă parte, că este un răspuns la agresiunea rusească, adică exact aceleaşi scuze pentru fiecare exerciţiu militar masiv organizat de-a lungul frontierei ruseşti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe