NATO respectă statutul de neutralitate stipulat în Constituţia Moldovei

Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman şi Secretarul General al NATO, Anders Fogh Rasmussen (mfa.gov.md)
Ana Chitoroagă
11.02.2014

NATO respectă statutul de neutralitate stipulat în Constituţia Moldovei şi de aceea decizia de aprofundare a relaţiilor a fost lăsată la discreţia autorităţilor moldoveneşti.

Despre aceasta a declarat în ajun Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, în cadrul întrevederii de la Bruxelles cu vicepremierul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman.

În timpul discuţiilor au fost abordate aspectele cooperării cu Alianţa Nord-Atlantică şi domeniile în care NATO poate oferi asistenţa necesară Republicii Moldova în reformarea sectorului de Apărare şi Securitate.

De asemenea, a fost salutată decizia Republicii Moldova de a participa la operaţiunea NATO, cu mandat ONU, în Kosovo. În comunicat se menţionează că în acest fel, Republica Moldova va contribui la întărirea securităţii europene, iar militarii moldoveni în operaţiunea KFOR vor contribui la dezvoltarea capacităţilor de interoperabilitate ale Armatei Naţionale.

Diplomatul a menţionat "experienţa vastă de cooperare a NATO cu ţările neutre şi nealiniate de care poate beneficia şi Republica Moldova". Părţile au discutat cursul implementării Planului Individual de Acţiuni al Parteneriatului Republica Moldova - NATO şi au fost identificate domeniile în care Alianţa poate să ofere asistenţă Republicii Moldova în reformarea sectorului de securitate al ţării.

Secretarul general NATO a apreciat evoluţia relaţiilor Republicii Moldova cu Alianţa şi faptul că, dialogul politic se aprofundează şi extinde, a reiterat susţinerea Alianţei pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova.

Şefa diplomaţiei de la Chişinău a mulţumit Secretarului General pentru asistenţa oferită de Alianţă R. Moldova în reformarea sectorului de securitate al ţării şi a reiterat invitaţia adresată Secretarului General de a efectua o vizită la Chişinău.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor