NATO este obligată să considere Rusia un adversar şi să se pregătească, anunţă o comisie britanică

Soldaţi NATO
Soldaţi NATO (KAY NIETFELD / AFP / Getty Images)

Alianţa Nord-Atlantică trebuie să considere Rusia un adversar astfel încât să se pregătească complet pentru posibilitatea unui atac, a îndemnat, joi, o comisie însărcinată cu probleme de Apărare din parlamentul britanic.

"Alianţa Nord-Atlantică nu a considerat Rusia un adversar sau o ameninţare teritorială potenţială faţă de vreunul dintre membrii săi în ultimii 20 de ani. Ea este obligată de-acum să facă acest lucru, din cauza acţiunilor recente ale Rusiei", îndeamnă parlamentarii britanici.

Raportul survine în contextul tensiunilor dintre Occident şi Rusia, provocate de agresiunea rusă în Ucraina şi de sancţiunile economice şi politice aplicate Moscovei, care au fost amplificate şi de doborârea avionului comercial de MH-17 în estul Ucrainei.

"Riscul unui atac al Rusiei asupra unui stat membru NATO, în pofida faptului că rămâne slab, este real. Nu suntem convinşi că NATO ar fi pregătită să facă faţă acestei ameninţări", a declarat Rory Stewart, preşedintele Comisiei.

Miercuri, statele membre ale Grupului Celor Şapte (G7) au condamnat acţiunile Rusiei în Ucraina, ameninţând cu o nouă serie de sancţiuni în cazul în care Kremlinul nu va dezamorsa situaţia din estul Ucrainei.

Raportul britanic îndeamnă Alianţa Nord Atlantică să staţioneze trupe permanente şi echipament militar în Estonia şi Lituania, care să fie pregătite pentru o intervenţie rusă, inclusiv una ”asimetrică”.

"Un atac rusesc neconvenţional, utilizând tactici asimetrice - ultima expresie folosită pentru acest concept este «război ambiguu» - (...) va fi deosebit de dificil de contrat", subliniază Comisia.

Prin acest mesaj Comisia parlamentară reliefează situaţia din Ucraina drept un apel de ”trezire” care arată ”lacunele alarmante în situaţia pregătirii NATO”.

Alianţa Nord Atlantică consideră dezvoltarea unei baze militare din Polonia astfel încât să poată funcţiona ca o forţă de răspuns rapid împotriva posibilelor ameninţări ruse.

Raportul îndeamnă ca noile tactici militare, precum atacurile cibernetice sau grupurile de paramilitari, să fie incluse în Articolul 5 al Tratatului NATO, care obligă statele membre să răspundă la atacul împotriva unui alt stat membru atacat.

"NATO a adoptat deja măsuri de consolidare a apărării sale comune, în special pentru aliaţii noştri din (Europa de) Est, suplimentând numărul avioanelor în spaţiul aerian, al navelor pe mare şi al exerciţiilor terestre", a precizat purtătoarea de cuvânt.

Raportul va fi analizat iar ”planul de acţiune” al alianţei va fi discutat la summitul NATO din luna septembrie, care se va desfăşura în Marea Britanie, potrivit oficialilor NATO.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe