Năsui: Suntem îngropaţi în datorii, iar statul se împrumută în continuare pentru a plăti ratele

Claudiu Năsui
Claudiu Năsui (Epoch Times România)

Deputatul USR Claudiu Năsui a atras atenţia, vineri, pe pagina sa de Facebook, că suntem îngropaţi în datorii, iar statul se împrumută în continuare pentru a plăti ratele.

"Un nou raport a ieşit privind nivelul datoriei publice a României. Din nou, avem de-a face cu o mărire a acesteia: am ajuns la peste 58 de miliarde de lei împrumutate de guvern, doar anul acesta. Cu o ţintă de 72 de miliarde de lei pentru tot anul, există şanse foarte mari să o depăşim. Nişte calcule simple ne arată că am ajuns deja la 80% din ce şi-a propus guvernul iniţial. Cu toate acestea, avem oameni care insistă că şi alte ţări stabile au datorii, deci acest lucru nu poate fi aşa de rău. Ei bine, problema cu aceste cifre la noi în ţară este că noi ne împrumutăm pentru a plăti alte datorii scadente", a afirmat Năsui.

Potrivit liderului USR, numai anul acesta, România trebuie să returneze undeva la 44 de miliarde de lei.

"Astfel, nu discutăm despre împrumuturi care să meargă în investiţii, cum este de exemplu cazul ţărilor care folosesc banii pentru a finaliza lucrări importante de infrastructură. În aceste situaţii, am putea vorbi apoi de o creştere a economiei în urma acelor îmbunătăţiri. Nu, noi plătim dobânzi, rate la alte împrumuturi şi cheltuielile explodate ale statului. Mai mult, pentru că nu ne bucurăm de cea mai bună credibilitate cu partenerii străini, condiţiile în care am ajuns să ne împrumutăm sunt din ce în ce mai păguboase. Practic, copiii noştri vor plăti în 30 de ani ceea ce actuala guvernare a cheltuit pe majorarea salariilor lor", a precizat Năsui.

Ca o concluzie, deputatul a subliniat că problema cu datoria publică a României nu este doar aceea că ea creşte, dar şi destinaţia total nefericită pe care o are.

"Stabilizarea cheltuielilor statului şi eficientizarea aparatului administrativ sunt imperios necesare pentru a ne asigura că nu amanetăm viitorul ţării pe următorii 30 de ani", a conchis Năsui.