Năsui: Bugetul statului creşte în 2018. Unde se duc banii pe care statul îi va lua de la noi?

În anul ce vine, an în care cheltuielile cu asistenţa socială vor creşte, riscăm să se repete scenariul din 2017, în care investiţiile au fost tăiate la rectificare pentru a putea face faţă cheltuielilor sporite cu salariile bugetarilor şi pensii.
Loredana Diacu
04.12.2017

alte articole

Claudiu Nasui
Claudiu Nasui (Mihut Savu (Epoch Times Romania)
Loredana Diacu
04.12.2017

Bugetul statului va creşte din nou în 2018. Dar nu doar bugetul, ci şi cheltuielile. Potrivit deputatului Claudiu Năsui, cea mai mare creştere de cheltuieli va înregistra Ministerul Muncii. Motivul? Cheltuielile pentru asistenţă socială vor creşte cu 5.7 miliarde lei, aceşti bani fiind destinaţi în mare măsură creşterii pensiilor.

"Cheltuielile de personal ale statului de asemenea sunt preconizate să crească cu 4.4 miliarde de lei în 2018. Investiţiile sunt de asemenea programate să crească, dar din practică, acest gen de cheltuieli sunt adesea bugetate dar ne-efectuate", scrie Năsui pe Facebook.

Potrivit deputatului, scenariul din 2017, în care investiţiile nu s-au mai realizat şi era tot tăiat la rectificare pentru a putea face faţă cheltuielilor sporite cu salariile bugetarilor şi pensii, este pe cale de a se repeta.

Năsui mai informează că 78% dintre veniturile preconizate provin în 2018 provin din taxe şi impozite.

"Din contribuţii sociale obligatorii statul preconizează că va lua 91.8 miliarde de lei, din TVA 61.3 miliarde, din accize 30.2 miliarde, iar din impozitele pe salarii şi venit 20.8 miliarde. Alte sume mari pe care statul se aşteaptă să le încaseze sunt de la Uniunea Europeană (28.4 miliarde de lei), dar să nu ne bazăm prea tare pe ele, aceste sume sunt veşnic planificate şi rareori efectiv încasate."

Deputatul mai remarcă faptul că se preconizează o ţintă de deficit de 2.96%, aceasta în condiţiile în care avem creştere economică şi ar fi trebuit să fim dacă nu excedentari, măcar pe zero.

"Un lucru foarte trist, însă, care are un impact indirect şi pe termen lung asupra noastră, este faptul că se preconizează o ţintă de deficit de 2.96%. Foarte aproape de maximul de 3%. De ce este asta un lucru rău? Pentru că ne aflăm într-o perioadă de creştere când normal era să fim excedentari sau măcar pe 0 (precum Germania care excedentară fiind a scăzut taxele). Fiind la limita maximă a deficitului, statul va avea mari probleme atunci când va lovi următoarea criză. Mai grav, cheltuielile noastre principale sunt cu salariile şi asistenţa socială, care vor fi cu atât mai greu de redus în timp de criză (cazul din criza din 2008/09). Alegerile făcute anul acesta de guvernarea PSD-ALDE, şi prelungite în 2018 ne-au fragilizat în faţa viitoarei crize", mai transmite deputatul.

Nu în ultimul rând, usr-istul critică faptul că Ministerul Finanţelor le-a pus la dispoziţie, în stilul clasic, sute de pagini de pdf-uri, imposibil de prelucrat sau de automatizat, în loc să dea tabele de cifre aşa cum sunt făcute ele să fie date, adică în Excel. Lucru pe care, de altfel, îl face în fiecare an.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor