NASA informează că Staţia Spaţială Internaţională se privatizează

Staţia Spaţială Internaţională
Staţia Spaţială Internaţională (Getty Images)

Agenţia NASA a anunţat că Staţia Spaţială Internaţională (SSI) va avea primul său modul de destinaţie comercială cu proiecte de turism spaţial şi alte călătorii private. Detaliile sunt prezentate în comunicatul emis NASA Selects First Commercial Destination Module for International Space Station.

Compania aleasă pentru realizarea acestui proiect este Axiom Space. Aceasta va fi responsabilă de furnizarea modulului care va fi conectat la laborator pe orbită. În plus, agenţia speră că acest lucru va ajuta la stimularea dezvoltării unei economii în afara planetei noastre.

Modul comercial

Potrivit actualului administrator al NASA, Jim Bridenstine, activitatea companiei Axiom ar fi un pas esenţial pentru activităţile pe termen lung ale agenţiei în ceea ce priveşte „instruirea astronauţilor, cercetarea ştiinţifică şi demonstraţii tehnologice în orbita joasă a Pământului”.

Deşi nu se ştie cu exactitate când va fi amplasat pe Staţie modulul de la Axiom, obiectivul principal este acela de a demonstra potenţialul acestui modul şi de a ajuta tranziţia la o utilizare privată majoră a SSI. „Schimbăm modul în care lucrează NASA cu industria pentru a beneficia economia globală şi de a avansa în explorarea spaţială”, a afirmat Bridenstine.

Viitorul Staţiei Spaţiale Internaţionale

Se ştie că SSI va fi finanţată doar până în 2024, deşi operaţiunile sale ar putea fi extinse până în 2028. Din acest motiv, Axiom are în plan să-şi construiască şi să opereze propria staţie spaţială în viitor.

Potrivit NASA, aceste tipuri de acţiuni combinate vor fi de mare ajutor pentru dezvoltarea destinaţiilor comerciale în afara Pământului. În acest sens, agenţia va fi în curând pregătită să răspundă „nevoilor pe termen lung pe orbita joasă a Pământului, mult mai departe de viaţa utilă a staţiei”.

Momentan operaţiunile din cadrul SSI funcţionează încă normal. Un exemplu clar a fost instalarea unei „camere” pentru curăţarea roboţilor, la sfârşitul anului trecut (NASA Launching RiTS, a ‘Robot Hotel’ to the International Space Station).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură