NASA identifică 28 noi familii de asteroizi (studiu)

(photos.com)

Studiul de la NASA, care a fost efectuat cu ajutorul telescopului "Wide-field Infrared Survey Explorer (Wise)" trimis pe orbită în 2011, a identificat 28 noi familii* de asteroizi şi a descris în mod detaliat "arborele genealogic" al asteroizilor care sunt incluşi în centura dintre Marte şi Jupiter ce sunt o sursă importantă a aşa numitelor Neo (near-Earth objects - obiecte din apropierea Pământului).

"Am reuşit să obţinem o imagine mai detaliată care ne va ajuta să înţelegem evoluţia asteroizilor din jurul sistemului solar, pentru a înţelege, printre altele, cum unele dintre acestea ajung în orbite atât de aproape de Pământ, a afirmat Lindley Johnson, şef al programului "Earth Object Observation" de la NASA.

Echipa a analizat aproximativ 120.000 de asteroizi, în afară de cei 600.000 cunoscuţi, constatând că 38.000 ar putea aparţine celor 76 de familii deja cunoscute, dar 28 sunt cu totul noi. În plus, au fost efectuate reclasificări.

Asteroizii din aceeaşi familie au, în general, compoziţia minerală asemănătoare şi reflectă o cantitate de lumină asemănătoare. Este dificil să se facă distincţia între asteroizii luminoşi şi cei întunecaţi, în lumină vizibilă. Telescopul Wide-field Infrared Survey Explorer reuşeşte să facă această distincţie deoarece e capabil să detecteze existenţa luminii infraroşie.

*O "familie" de asteroizi este formată din toţi acei asteroizi care provin din fragmentarea unui asteroid părinte comun