NASA caută astronauţi pentru călătoriile pe Lună şi Marte. Care sunt cerinţele

NASA a început un proces de selecţie pentru viitori astronauţi, care vor face parte din misiunile de călătorie pe Lună şi Marte.
Astronauţi
Astronauţi (NASA)

După cum anunţă agenţia spaţială din SUA, este nevoie de un master într-o disciplină relevantă, să fii pregătit să trăieşti şi să lucrezi la 400 de kilometri deasupra Pământului pe Staţia Spaţială Internaţională şi să fii cetăţean american.

Masterul trebuie să fie într-unul din domeniile în care lucrează de obicei oamenii de ştiinţă şi inginerii, cum ar fi ştiinţa, tehnologia, ingineria şi matematica. Însă nu este totul pierdut dacă nu deţine cineva acest tip de master. Se poate avea acces la oferta NASA şi în alte condiţii: poate fi înlocuit cu doi ani de muncă într-un program de doctorat într-un domeniu legat de subiectele de mai sus, un doctorat în medicină sau medicină osteopatică sau dacă s-a terminat sau încă se studiază un program de zbor la o şcoală de piloţi recunoscută. De asemenea, candidaţii trebuie să aibă cel puţin doi ani de experienţă profesională conexă sau cel puţin 1.000 de ore de zbor cu un avion cu reacţie.

11 aleşi dintre 18.000 de candidaţi

Dar nu este suficient doar masterul, deoarece candidaţii astronauţi trebuie să treacă un examen fizic de zbor spaţial NASA pe termen lung şi, ca o noutate, în cadrul procesului de selecţie, aceştia trebuie să efectueze o evaluare online de două ore.

„Este un lucru incredibil să fii astronaut”, spune administratorul NASA Jim Bridenstine.

"Pentru cei câţiva bărbaţi şi femei cu talent deosebit pe care îi vom angaja şi se vor alătura corpului nostru divers de astronauţi, este un lucru incredibil să devină astronaut", afirmă Jim Bridenstine, administrator NASA, în declaraţiile Science Alert.

Procesul este extrem de competitiv. Ultima promoţie de 11 astronauţi a NASA, care au absolvit în luna ianuarie, au fost aleşi dintre 18.000 de candidaţi. De exemplu, iată cum arată un curriculum al unuia dintre aceştia: licenţiat în matematică, doctorat în medicină la Universitatea Harvard, medic de urgenţă şi veteran a 100 de operaţiuni de luptă cu United States Navy SEALs (forţele speciale ale Marinei SUA destinate pentru conducerea cercetării, activităţilor speciale şi diversioniste, luptei antiteroriste, operaţiunilor de căutare-salvare şi altor sarcini impuse de comandamentul forţelor speciale), unde a fost decorat.

NASA va începe procesul de selecţie la începutul lunii martie şi speră să aleagă următoarea generaţie de astronauţi la jumătatea anului 2021. Apoi, candidaţii se vor înscrie într-un program de pregătire de doi ani la Johnson Space Center din Houston.

Acolo, printre altele, sunt incluse cursuri pentru a învăţa să meargă în spaţiu, robotică, sisteme de staţii spaţiale internaţionale, pilotarea aeronavei de antrenament T-38, cursuri de limbă rusă şi elementele de bază ale programului Artemis pentru a reveni pe Luna în 2024. Salariile pornesc de la 53.800 de dolari.